A Vatikán és 5 állam befogadta, akiket az olasz belügyminiszter elutasított
SZEMlélek 2019. június 03.

A Vatikán és 5 állam befogadta, akiket az olasz belügyminiszter elutasított

A Genova kikötőjébe június 2-án érkezett 100 fős menekültcsoport felét az olasz püspöki kar egyházi intézményeiben helyezik el, miután Matteo Salvini bejelentette, hogy Olaszország egyet sem fogad be közülük.

salvini_vatican.jpg

Az olasz haditengerészet hajója május 30-án mentési műveletben vette a fedélzetére az embereket a Líbia ellenőrzése alá tartozó vizeken. Az olasz belügyminiszter, a Liga kormánypárt vezetője nem engedélyezte, hogy a migránsokat Olaszországba szállítsák, de mivel hadihajóról van szó, a döntést a védelmi tárca hozta meg, amelyet Elisabetta Trenta, a másik kormánypárt, az Öt Csillag Mozgalom politikusa irányít. Matteo Salvini viszont kikötötte, hogy a csoportból Olaszország senkit nem fogad be.

A száz embert orvosi vizsgálatot követően azonosították: Líbiából, Nigériából, Maliból, Elefántcsontpartról, Kamerunból, Szomáliából származnak. A csoportból ötven férfit a Vatikán fogadott be, őket az olasz püspöki kar egyházi intézményeiben helyezték el. Tizenhét nőt, akik között hatan gyermeket várnak, és 23 kiskorút pedig öt európai állam között osztanak szét önkéntes alapon.

– Egyetlen migráns sem terheli az olasz adófizetőket. Köszönjük az olasz püspöki karnak és más európai országoknak, hogy segítettek megoldani a helyzetet! Olaszország végre nincsen egyedül – írta Matteo Salvini közösségi oldalán.

Ezzel egy időben vasárnap egy 70 fős pakisztáni csoport ért partot a dél-olaszországi Taranto tengerpartján, köztük húsz kiskorú. A közeli sportstadionban helyezték el őket, majd Taranto regisztrációs központjába kerültek át. A helyi lakosok adtak nekik ruhát, cipőt, és egy vendéglős ellátta őket meleg étellel.

Az idei év eleje óta több mint 1500-an érkeztek az olaszországi partokhoz, tavaly több mint 13 ezren, 2017-ben pedig több mint 60 ezren.

(Forrás: MTI, fotó: wirenewsfax.com)

süti beállítások módosítása