Elsüllyedt egy sétahajó a Parlamentnél, többen meghaltak, az eltűnteket keresik
SZEMlélek 2019. május 30.

Elsüllyedt egy sétahajó a Parlamentnél, többen meghaltak, az eltűnteket keresik

Dél-koreai turisták utaztak az elsüllyedt városnéző hajón.

dunai_baleset_4.jpg

Éjszakai budapesti városnézésen vett részt az a dél-koreai turistacsoport, amelynek hajója ütközött és elsüllyedt Budapesten a Parlamentnél május 29-én, szerda este. A balesetről a riasztás 21:15-kor érkezett a Budapesi Rendőr-főkapitányság ügyeletére: a rendőrség, a katasztrófavédelem és a mentőszolgálat munkatársai haladéktalanul megkezdték a mentést. A baleset miatt a rendőrség a Margit híd és az Erzsébet híd között hajózási zárlatot rendelt el.

Az elsüllyedt hajón harminchárom dél-koreai utas és két főnyi magyar személyzet tartózkodott. Az első hivatalos adatok hét halálos áldozatról szóltak. A vízi rendészet hajói, mentőhajók és tűzoltóhajók segítették a mentést, éjfél előtt nem sokkal még folyamatosan emelték ki a vízből az embereket és adták át a mentőknek.

dunai_baleset_3.jpg

Az Országos Mentőszolgálat főigazgatója az M1-en elmondta, hogy a Csepel-szigetnél is találtak sérülteket. A Duna mindkét partján folyt a sebesültek fogadása. A helyszínen nyilatkozó Horváth Ildikó egészségügyi államtitkár az MTI-nek elmondta, hogy hét könnyebb sérültről tud, őket három nagy kórházba szállították.

A baleset során tizenhat személy eltűnt, keresésüket a Duna teljes magyar szakaszára kiterjesztették.

A mentést és a kutatást minden akadályozza: az időjárás, a víz hőmérséklete és a Duna gyors folyása – mondta az M1-nek Szatmári Zsolt, az Érdi Nemzetközi Katasztrófavédelmi szakbúvároktatója.

A baleset körülményeit még vizsgálják, de az eddigi információk alapján a szakadó esőben egy nagyméretű luxushajó elsodorta, maga alá gyűrte a Hableány elnevezésű turistahajót, ami gyorsan elsüllyedt. A hajó roncsát még az éjszaka folyamán megtalálták a Margit híd pillérétől három méterre a Duna mélyén.

Csütörtök hajnalban, nem sokkal három óra előtt több tucatnyi rendőr helyszínelt azon a Jászai Mari tér közelében horgonyzó, Viking Sigyn nevű dunai kirándulóhajón, amelyik a Parlament előtti baleset részese lehetett.

dunai_baleset_1.jpg

Horváth Ildikó a magyar kormány nevében fejezte ki részvétét a baleset elszenvedőinek és a halálos áldozatok hozzátartozóinak, egyúttal köszönetet mondott a mentésben részt vevőknek.Tarlós István főpolgármester az Indexnek azt mondta, részletesen tájékozódott az ügyben, és sajnálatát, együttérzését fejezte ki az áldozatok családjának.

A tragikus dunai balesettel kapcsolatban Tóth Mihály, az Európa Cégcsoport és a Panorama Deck Kft szóvivője szerda éjszaka elmondta, hogy rutinszerű hajós városnézés közben történt. Közölte azt is, hogy a hajót folyamatosan szervizelték, műszaki hibáról nem tudnak. A Hableány hajó hatvan ember befogadására képes, huszonhét méter hosszú, szüzötven lóerős motorral felszerelt, rendszresen karbantarott járműve a Panoráma Deck flottájának 2003 óta.

A baleset körülményeivel kapcsolatban csak annyi bizonyos, hogy a Hableány az ütközés után másodpercek alatt süllyedt el. Mentőmellények voltak a hajón, azonban Tóth szerint kérdéses, hogy fel tudták-e venni az utasok és a legénység. A hajó olyan gyorsan merült el, hogy vészjelzést sem tudott leadni.

Az Indexnek egy fedélzetmester nyilatkozott, aki szerint csak idő kérdése volt hogy egy hasonló tragédia bekövetkezzen. Kurbély András elmondta, huszonhét éve hajózik, jelenleg épp olyan 135 méteres szállodahajón dolgozik fedélzetmesterként, mint ami a hírek szerint a Hableánnyal ütközött. Az ekkora hajókkal elmondása szerint nagyobb túrákat szoktak szervezni a társaságok, nem esti sétákat – így hívják a városnéző sétahajókázást – kivéve Budapesten, mivel a Duna-menti városok közül itt van a legtöbb látványosság a folyó két partján.

Az esti sétáhajókázásokat az a cég kezdte el, ahol Kurbély dolgozik, de hamarosan a többi nagy társaság is átvette az ötletet, ami oda vezetett, hogy mostanra esténként a rengeteg kisebb hajó mellett számos nagy hajó is városnéző kört tesz a fővárosi Dunaszakaszon. Elmondása szerint gyakran beszélgettek arról a szakmabeli ismerőseivel, hogy ez nagyon veszélyes gyakorlat, és csak addig fog működni, amíg nem történik tragédia, ami pedig most be is következett.

dunai_baleset_2.jpg

Kurbély szerint ha ezúttal esti sétáról volt szó, akkor részben a hatóság hibája a mostani baleset, mert már rég be kellett volna tiltaniuk a szállodahajók ilyen tevékenységét. Ezzel a helyi gazdaságot is lehetne élénkíteni - vélekedett -, hiszen akkor a turisták kisebb helyi hajókon tennék meg ugyanezt a városnéző utat.

A kockázatok csökkentésének érdekében egyébként tett lépést a Hajózási Hatóság, nemrég megtiltották a nagy hajóknak a városban megfordulást az esti séták során, ami azt jelenti, hogy most már a Lágymányosi híd és a Margit híd között csak akkor fordulhatnak meg a hajók, ha érkeznek vagy indulnak – írja az Index.

dunai_baleset_5.jpg

Cikkünk megjelenésekor még nem érkeztek újabb hírek az eltűntekről: világosban, jobb időjárási körülmények között nagyobb eséllyel folytatódhat a keresés.

A Yonhap hírügynökség jelentése szerint Szöul a lehető leghamarabb tizennyolc tisztviselőből álló csoportot küld hazánkba. Mun Dzse In utasította kormányát, hogy a magyar hatóságokkal együttműködve tegyen meg minden lehetséges intézkedést a hajóbalesetet elszenvedett dél-koreai turisták megsegítésére.

(Forrás: MTI és Index; fotó: MTI, címkép: pandeck.hu)

süti beállítások módosítása