Vajon mit kap a pápa ajándékba Csíksomlyón?
Madocsai Bea 2019. május 29.

Vajon mit kap a pápa ajándékba Csíksomlyón?

A cikkünkből kiderül, de már a nyitóképen is látható.

fak.jpg

Bizonyára minden hivatalos látogatás szervezőbizottságának fejtörést okoz, mit adjanak ajándékba az érkező állami vagy egyházi vezetőnek. Protokoll-szakemberek tanácsát kérik, milyen ajándékot ildomos adni, ami nem szokványos, utal az eseményre vagy a vendéglátó közösségre és még örül is neki az, aki kapja. Ez utóbbi szempont talán a legnehezebb: még a hozzánk közel álló szeretteink esetében is nehezen tudjuk kitalálni, mivel okozhatunk örömet karácsonykor vagy a születésnapjukon, pedig őket személyesen, jól ismerjük. De vajon mit lehetne ajándékozni Ferenc pápának?

ferenc_papa_1.jpg

Bodó Márta, a június elseji csíksomlyói pápalátogatást előkészítő sajtóbizottság tagja mondta el a Katolikus Rádióban, mi az, amivel kedveskedni fognak Ferenc pápának:

Lázár Csilla, a csíkszentdomonkosi Márton Áron Múzeum igazgatónője és férje, Lövétei Lázár László  látván a székelyföldi fakitermelés, fakivágás mértékét, azzal a kezdeményezéssel állt elő, hogy élő fák, pontosabban faültetés legyen az, amivel megajándékozzák a Szentatyát.

Az ötlet azt mutatja, hogy a házaspár jól ismeri, mi az, ami Ferenc pápának különösen is szívügye: a teremtett világ védelme (erről szól a Laudato si’ kezdetű enciklikája is).

A kezdeményezés megvalósításához a Csíki Közbirtokosságok Szövetségének segítségét kérték, amelyik örömmel állt az ügy mellé, és úgy döntött, hogy a 2019-es évi erdősítési programját ajánlja fel a Szentatyának. Ennek keretében több mint 640 ezer facsemetét ültettek el 122 hektáros területen. A kezdeményezés átterjedt a határokon túlra is: így egy-egy helyen az egész Kárpát-medencében a pápalátogatásra emlékeztető kis erdők is létrejöhetnek.

Az esemény szervezői arra gondoltak, hogy a plébániák is bekapcsolódhatnának úgy, hogy  a templom mellett vagy a plébániakertben fát ültetnek. Azt szeretnék, ha a faültetés során szó esne arról, amit a pápa a teremtésvédelemről gondol:

minden közösség kiveheti a Föld javaiból, amire szüksége van az életben maradáshoz, de kötelessége meg is védeni és biztosítani termékenysége folyamatosságát a jövőbeli nemzedékek számára.

A faültetés ajándékozása a pápalátogatás után folytatódik, és az ajandekfa@pontifex.ro címre később is lehet küldeni olyan történetet, fényképet, helyszínt, ami dokumentálja, hogy egy-egy közösség vagy egyén bekapcsolódik az „élő ajándék” megvalósításába. Az érkezett anyagokból összesítést készítenek majd és eljuttatják Ferenc pápának, továbbá a nemzetközi sajtónak.

(Forrás: Katolikus Rádió; fotó: pixabay)

süti beállítások módosítása