Választás – vagy amit akartok...
Rab Krisztina 2019. május 23.

Választás – vagy amit akartok...

A hét utolsó napján az időjárás az évszaknak megfelelőnél hűvösebbnek ígérkezik, 20-25 fok közötti hőmérséklettel, gomolyfelhőkkel, záporokkal, zivatarokkal. A Nap Budapesten 4.54-kor kel, a szavazóhelyiségek reggel 6 órakor nyitnak. Ön mihez kezd ezen a napon?

eu1.jpg

Május 26-án negyedik alkalommal tartanak európai parlamenti választást Magyarországon: 21 képviselői helyről dönthetünk, 9 párt vagy pártszövetség listája közül választhatunk.

A szavazólapon lévő sorrendet sorsolással döntötték el (zárójelben a program címe):

1. MSZP-Párbeszéd (Haza. Szeretet. Európa.)
2. Magyar Kétfarkú Kutya Párt (Ingyen sör Európában is, bevándorlás, kivándorlás)
3. Jobbik Magyarországért Mozgalom (Biztonságos Európát, szabad Magyarországot!)
4. Fidesz-KDNP (Nekünk Magyarország az első)
5. Momentum Mozgalom (Ne adjuk a jövőnket!)
6. Demokratikus Koalíció (Európa, MARADUNK!)
7. Mi Hazánk Mozgalom (A Mi Hazánk Európája)
8. Magyar Munkáspárt (Legyen Európa a miénk!)
9. Lehet Más a Politika (Európa zöld lesz, vagy nem lesz!)

A kilenc politikai alakulat közül hét teljes listát állított, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt listáján 6, a Magyar Munkáspártén viszont csak 5 név szerepel.

A nők aránya a Momentum (7/21) és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (2/6) listáján a legmagasabb (egyharmad), a legkevesebb nő a Jobbik Magyarországért Mozgalom (2/21) és a Mi Hazánk Mozgalom (2/21) listáján szerepel – egyik esetben sem éri el a 10 százalékot.

Nő vezeti a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, a Momentum Mozgalom és a Demokratikus Koalíció listáját, az MSZP-Párbeszéd, a Jobbik Magyarországért Mozgalom és a Magyar Munkáspárt listáján viszont az első háromban sem szerepel senki a gyengébbnek titulált nem képviseletében.

Ön tudja, hogy kire fog szavazni?

Ha igen, akkor ne is olvasson tovább, de ha tanácstalan, akkor próbálunk segíteni!

Ismerkedés a szavakkal

Rendhagyó módon ugyan, de összehasonlítottuk a pártok programját. Abból indultunk ki, hogy a szóhasználatnak jelzésértéke van – kiválasztottunk hát néhány, általunk meghatározónak, jelzésértékűnek tartott szót, és megszámoltuk azokat. Persze nem lenne reális a kép, ha azoknak a bizonyos szavaknak csak a számát tartanánk jelzésértékűnek – hiszen a legszűkszavúbb (Fidesz-KDNP – 84 szó) és a legbőbeszédűbb (Mi Hazánk Mozgalom – 7126 szó) program között 84-szeres mennyiségi eltérés mutatkozik –, ezért az arányokra, vagy az arányokra is figyeltünk.

Talán nem meglepő, hogy az európai parlamenti választásra készülve melyik szó fordul elő legtöbbször a programokban – persze, hogy az Európa, európai! Összesen 954 alkalommal írták le, így a teljes szókészlet 3,2 százalékát teszi ki. Arányait tekintve leggyakrabban a Magyar Munkáspárt (8,1 százalék) használta, legritkábban pedig a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (1,03 százalék), mennyiségét tekintve pedig a Momentum Mozgalomnál (228 db) fordul elő legtöbbször.

A magyar, Magyarország szavakat összesen 340 alkalommal (1,14% arányban) használták, legtöbbször a Mi Hazánk Mozgalom (88 említés). Szókészletét tekintve legnagyobb arányban a Magyar Munkáspárt (3,15%) székházában pötyögték be ezt a betűsort, legkevesebbszer pedig a Lendvay utcában – a Fidesz-KDNP pártszövetség programjában egyszer sem szerepel ez a betűkombináció.

A demokráciát legtöbbször a Demokratikus Koalíciónál (20) emlegetik, leggyakrabban a Magyar Munkáspártnál (0,9%) kerül szóba, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Fidesz-KDNP programjában azonban meg sem említik (két utóbbi csoportosulás közül az MKKP-t némileg "menti", hogy náluk legalább a kutya szó előfordul).

A család szó 4 indulónál (MSZP-Párbeszéd, Jobbik Magyarországért Mozgalom, Fidesz-KDNP, Magyar Munkáspárt), a gyerek szó pedig háromnál (Jobbik Magyarországért Mozgalom, Fidesz-KDNP, Magyar Munkáspárt) szóba sem került. A család szót a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, a gyerek betűsort pedig a Mi Hazánk Mozgalom használta legnagyobb arányban. A nyugdíjasokkal említés szintjén is csak az MSZP-Párbeszéd, a Demokratikus Kolalíció és a Mi Hazánk Mozgalom foglalkozott, a fiatalokkal pedig az előző három szerveződésen kívül még a Jobbik Magyarországért Mozgalom és a Momentum Mozgalom. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt, a Fidesz-KDNP, a Magyar Munkáspárt és a Lehet Más a Politika egyáltalán nem foglalkozott külön e két csoporttal.

A keresztény kifejezés a Jobbik Magyarországért Mozgalom (6), a Fidesz-KDNP (1) és a Mi Hazánk Mozgalom (4) programjában kerül elő, de a Fidesz-KDNP – a meglehetősen kurta program miatt – azzal az egyetlen említéssel is a legkeresztényebbnek mondhatja magát (már ami a programot illeti).

Az egészségügy (egészség, orvos), az oktatás (iskola, egyetem, tanár) és a környezetvédelem (klíma, fenntarthatóság) fogalomcsomag előkerül az MSZP-Párbeszéd, a Jobbik Magyarországért Mozgalom, a Momentum Mozgalom, a Demokratikus Koalíció és a Lehet Más a Politika programjában egyaránt. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt az oktatással, a Mi Hazánk Mozgalom pedig az egészségüggyel kapcsolatos kifejezéseket hanyagolta, a Fidesz-KDNP és a Magyar Munkáspárt viszont egyikkel sem foglalkozott programalkotáskor. Az egészségügy a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, az oktatás a Momentum Mozgalom, a környezetvédelem pedig a Lehet Más a Politika szóhasználatában emelkedett ki.

A gazdaság, kereskedelem, pénz, forint, euró szavakra indított keresés a Fidesz-KDNP esetében egyetlen találatot sem hozott, a Munkáspárt programjában a fentiek közül csak a pénz szó szerepel egy alkalommal, a többi párt, pártszövetség programjában viszont igen jelentős számban és arányban fordulnak elő ezek a szavak. A gazdaság és a pénz kifejezés – a már vizsgált Európa és Magyarország szavak után – összességében is a két leggyakrabban előforduló szó lett.

A közgondolkodásban és -beszédben most aktuális témaként szereplő ügyészség szó csak a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, a Fidesz-KDNP és a Magyar Munkáspárt programjában nem jelenik meg, de velük ellentétben a téma különösen erősen foglalkoztatja a Momentum Mozgalmat.

A menekült, migráns (migráció), bevándorlás, kivándorlás fogalmak mindegyikét használta az MSZP-Párbeszéd és a Mi Hazánk Mozgalom. A kivándorlást a Momentum Mozgalom és a Lehet Más a Politika nem érzi említésre méltónak, szemben a Magyar Kétfarkú Kutya Párttal, akiknek programjában a kivándorlás mellett gyakran megjelenik a bevándorlás szó is. A Jobbik Magyarországért Mozgalom és a Fidesz-KDNP következetesen kerüli a menekült kifejezést, viszont előszeretettel használják a migráns, a migráció és a bevándorló, bevándorlás szavakat. A Fidesz-KDNP választási programja címmel együtt nyolc mondat, de Soros György helyet kapott benne. A Fidesz-KDNP a kivándorlással nem foglalkozik, a Jobbik Magyarországért Mozgalom viszont megemlíti.
Két indulót találtunk, akiknek a programjában egyetlen egyszer sem szerepel a programjuk címében jelenlevő kulcsszó: a Fidesz-KDNP-nél egyszer sem szerepel a Magyarország szó, az MSZP-Párbeszéd programjában pedig nincs benne a szeretet, csak egyszer, programcímként.

Természetesen tudjuk, hogy ezekből az adatokból lehetetlen messzemenő következtetéseket levonni – de talán nem volt haszontalan ilyen szempontból is áttekinteni a programokat.

Vasárnapra szép napot, okos döntést kívánunk!

süti beállítások módosítása