Ferenc pápa jóváhagyásával lehet Medjugorjéba zarándokolni
SZEMlélek 2019. május 22.

Ferenc pápa jóváhagyásával lehet Medjugorjéba zarándokolni

A jelenések elismerésére még várni kell.

medjugorjelove.jpg

Ferenc pápa jóváhagyta a medjugorjei zarándoklatokat, s ez azt jelenti, hogy nem csak egyénileg kereshetik föl a jelenések helyét a hívek, hanem az egyházmegyék vagy plébániák hivatalosan is szervezhetnek oda zarándokutakat. Medjugorjében a május 12-én, vasárnap tartott szentmisén Luigi Pezzuto érsek, Bosznia-Hercegovina apostoli nunciusa és Henryk Hoser érsek, állandó apostoli vizitátor jelentette be Ferenc pápa döntését.

Ez a pápai meghatalmazás nem jelenti a jelenések elismerését – hangsúlyozta Alessandro Gisotti szentszéki ideiglenes szóvivő vasárnap újságírók kérdésére válaszolva. A pápai meghatalmazás (autorizzazione papale) nem egyenlő az ismert jelenségek (látomások) elismerésével, mivel ahhoz még az egyház részéről további vizsgálatok szükségesek.

medju_aleteia.jpg

Tekintettel a Medjugorjéba érkező zarándokok tekintélyes számára és az ott fakadó bőséges kegyelmekre, ez a rendelkezés a Szentatya különleges lelkipásztori figyelmességének köszönhető, amivel ezt a jelenséget kezeli, hogy annak gyümölcseihez mindenki hozzáférhessen – hangsúlyozta a vatikáni szóvivő. Az apostoli vizitátor ilyen módon – a helyi elöljárók egyetértésével –, könnyebben tud kapcsolatba lépni a zarándokutakat szervező és vezető papokkal.

Henryk Hoser érsek – Varsó-Prága nyugalmazott főpásztora – állandó apostoli vizitátor egy évvel ezelőtt, 2018. május 31-én kapta a megbízatását, mely meghatározatlan időre szól. Kinevezése és a mostani jóváhagyás nem egyházi tanbeli jellegű és nem érinti a hat látnok elbeszélésének a hitelességét.

medju_latnokok.jpg

A látnokok szerint a jelenés 1981 júniusában kezdődött, amikor még mind a hatan kisgyermekeke volt. Hárman közülük állítják, hogy a „Béke Királynője” azóta is naponta megjelenik nekik, délutánonként mindig ugyanabban az órában, bárhol is legyenek. Közülük Vicka Medjugorjéban lakik, Marija a Milánó melletti Monza városában, míg Iván az Egyesült Államokba költözött. A negyedik látnok, Mirjana állítja, hogy havonta egyszer, a hónap második napján van látomása, míg két másik medjugorjei látnoknak évente jelenik meg Mária.       

(Forrás: vaticannews.va; fotók: medjugorjelove, aleteia, medjugorje.hr)       

süti beállítások módosítása