"A sorozatos csapások végén mindig felragyog a világosság"
SZEMlélek 2019. május 15.

"A sorozatos csapások végén mindig felragyog a világosság"

Újrafestené a Notre-Dame ablakait a neves divattervező, aki a párizsi ifjúsági világtalálkozó pápai miseruháját is megalkotta.

papai_divat_2.jpg

– Én vagyok az egyetlen divattervező, aki pápa részére varrt miseruhát – nyilatkozta a Le Figarónak Jean-Charles de Castelbajac. Az 1997-es párizsi Ifjúsági Világtalálkozón a Szentatya az ő "kreációjában" mutatta be a szentmisét.

A francia főváros akkori érseke, Lustiger bíboros barátságának köszönhetően jutott a rendkívüli lehetőséghez a művész, amit igen nagy megtiszteltetésnek tart. II. János Pál pápa a fiataloknak szóló többszázezres rendezvény után a Notre-Dame kincstárának ajándékozta a miseruhát, amit el is helyeztek a vitrinben, Krisztus töviskoronája és Szent Lajos tunikája között.

A Szentatya halálakor ebben a ruhában mutatott be szentmisét Lustiger utóda, André Vingt-Trois bíboros. Amikor szentté avatták a lengyel pápát, már nem ruhadarabként, hanem ereklyeként őrizték a miseruhát. Múlt esztendőben a Notre-Dame kölcsönadta a New York-i Metropolitan Múzeum „Heavenly Bodie” című kiállításához, majd ismét visszakerült a párizsi katedrálisba.

papai_divat.jpg

– Keresztény vagyok – vallotta meg hitét Jean-Charles de Castelbajac –, mindig is kötődtem ehhez a templomhoz. Amikor tizenhét évesen megpillantottam Szent Lajos tunikáját, megértettem, hogy annak formája meg fogja határozni minden későbbi alkotásomat.

A miseruha történetének ismeretében tökéletesen érthető, miért sietett annak megalkotója április 15-én a tűzeset hírére a Notre-Dame-hoz. Annak az estének a drámáját hazatérve egy rajzban örökítette meg, melyhez néhány soros verset is írt. A képen a templom két tornya között szomorú angyal látszik. Olyan színe van, mint a Notre-Dame kövének.papai_divat_rajz.jpgJean-Charles de Castelbajac saját elmondása szerint hisz a jelekben.

– A tűz egyrészt összegyűjt, másrészt figyelmeztet. A tűz körül vallástól függetlenül összegyűltünk. És a tűz a lelkiismeretünket is fölébreszti. A Notre-Dame hazánk alapjainak sarokköve. Honfitársaink az életüket adták azért, hogy fölépítsék – fogalmazott a Le Figaróban.

– A reménység akkor marad erős, ha van hitünk. A sorozatos csapások végén mindig felragyog a világosság. Ennek a hitnek a szolgálatába szeretném állítani a tehetségemet. Úgy gondolom, az egyháznak egyre több művészt kellene bevonnia, mint Gérard Garouste vagy Anish Kapoor. II. János Pál pápa azt mondta nekem, hogy „a szín mintha a hit kötőanyaga volna".

Hogy mi lett a francia művész-divattervező által megalkotott miseruhával? A Notre-Dame-ban őrzött többi ereklyével együtt megmenekült. Jean-Charles de Castelbajac vágyai közt most az szerepel, hogy üvegablakokat készíthessen.

(Forrás: Le Figaro; fotó: eglise.catholique.fr)

süti beállítások módosítása