Új kémmúzeum nyílt Washingtonban
SZEMlélek 2019. május 12.

Új kémmúzeum nyílt Washingtonban

Ami már történelem, és ami napjaink valósága...

kemmuzeum.jpg

Kicsinek bizonyult a régi kémmúzeum, ami évi 600 000 látogatót fogadott, így újat nyitottak Washingtonban. Az előtérben James Bond ezüst színű sportkocsija a JB007 rendszámmal, sötétített ablakkal. A plafonról a ma használatos drónok elődje függ.

kem_bond_auto.jpg

A kiállításon megtekinthetők a kémkedéshez és a kémelhárításhoz kapcsolódó tárgyak, hogy csak egyet említsünk a különlegességek közül: patkánytetembe rejtett mikrofon a szovjet időkből. Az elkészítők  figyelme arra is kiterjedt, hogy borssal is megszórják, nehogy egy éhenkórász macska felfalja. A napjaink modern technológiáját is bemutató múzeumot akár titkos ügynökként, a bejáratnál megbízást kapva is végig lehet járni.

A híres kémeket is bemutató tárlaton találkozunk Mata Harival csakúgy, mint a videófelvételen "bejelntkező" ex-dzsihadista Morten Stormmal, aki az Al-Kaidába beépülve információkat küldött Jemenből, s a mai napig titkos helyen tartózkodik.

kem.jpg

Aliza Bran, a Nemzetközi Kémmúzeum szóvivője szerint céljuk, hogy a kémkedés és hírszerzés minden oldalát bemutassák, a nehezebb témákat sem kerülve, mint a kínzás, megfigyelés… Céljuk, hogy elgondolkodtassák a látogatót és segítséget nyújtsanak ahhoz, hogy jobban értsék mindazt, amit a hírekben látnak.

(Forrás: lepoint.fr; fotó: pixabay, lefigaro.fr, wikipedia)

süti beállítások módosítása