Öngyilkos merénylők robbantottak Kabulban
SZEMlélek 2019. május 08.

Öngyilkos merénylők robbantottak Kabulban

Halottakról és sebesültekről érkeztek az első hírek.

kabul_robbantas.jpgRobbantás és lövöldözés volt Kabul központjában a Kommunikációs és Informatikai Minisztérium épületénél, helyi idő szerint húsz perccel dél előtt (itthoni idő szerint nem sokkal reggel kilenc után).

A robbantást öngyilkos merénylők hajtották végre a minisztérium bejáratánál, bár arról még nincsenek hírek, pontosan hányan voltak, számukat három-négyre teszik. Ezután a támadók be akartak menni az épületbe, miközben azt kiabálták, hogy mindenkit meg fognak ölni. A lövöldözés órákig tartott a támadók és a biztonsági erők között.

A kabuli rendőrfőnök szerint négy támadó rendőrruhában volt. Kettőt a rendőrök lelőttek. A BBC hét halottról számolt be. Legalább kilenc személyt szállítottak a kabuli kórházba –  tudatta a Le Figaro beszámolója szerint Vahidullah Majar, az Egészségügyi Minisztérium szóvivője.

A támadás a forgalmas belvárosban történt, közel az elnöki palotához. Helyi biztonsági erők szálltak szembe a támadókkal, írja a BBC. Több száz embert kellett kimenekíteni a környékről.

A támadást egyelőre egy csoport sem vállalta magára. A tálibok közleményt adtak ki, amiben azt írják, nincs közük a támadáshoz-tudatta a Reuters. A támadás csak pár nappal azután történt, hogy a tálibok bejelentették, megindítják tavaszi offenzívájukat annak ellenére, hogy közben tárgyalásokat folytatnak az Egyesült Államokkal egy esetleges békemegállapodás előkészítéséről.

Az elmúlt hetekben országszerte egyre hevesebbé váltak az összecsapások a lázadók és a kormányerők között. A harcokban katonák és civilek százai vesztették életüket vagy sebesültek meg. Az afgán kormány már márciusban megindította Halíd nevet viselő offenzíváját.

(Forrás: BBC via Index és Le Figaro; fotó: BBC)

süti beállítások módosítása