Van, ahol az anyákat még ma is cselédként kezelik
Madocsai Bea 2019. május 05.

Van, ahol az anyákat még ma is cselédként kezelik

Elefántcsontparton számos törvény diszkriminálta eddig a feleségeket. Az egykori francia gyarmaton még sok a tennivaló a nők egyenlő jogaiért, de legalább elindultak a változás útján.

elefantcsont.jpg

Jobbra fordulhat az elefántcsontparti özvegyasszonyok sorsa, akik férjük halála után igen kedvezőtlen helyzetbe kerültek. Eddig ugyanis az elhunyt férjük után semmit sem örököltek, így a család megtehette, és gyakran meg is tette, hogy kiutasítsa őket otthonról. Ennek vetne véget az az új törvény, ami szerint nem csak a gyerekek között osztódna el az örökség, hanem a házastársnak is járna egy rész. A nyugat-afrikai államban az örökösödési törvény 1964 óta csaknem változatlan.

A kormány módosító javaslatai nemcsak az özvegyen maradt házastársat – legtöbb esetben a feleséget – érinti, hanem a házasságon kívül született gyermekeket is, akiket ugyanolyan jogok illetnének meg, mint a törvényes leszármazottakat. Rövidülne az apasági keresetek elbírálásának ideje, és egyszerű nyilatkozattal ismerhetné el az apa a törvényes kapcsolaton kívül született gyerekét.

Változtatnának a házasságkötést illető korhatárokon is. Eddig a nők 18 éves korukban, míg a férfiak 21 évesen köthettek házasságot. Ezt a különbséget megszüntetnék, és egységesen 18 éves korukban házasodhatnának a fiatalok.

A kormány a társadalmi élet fejlődését szem előtt tartva a nők jogainak megerősítését tűzte ki célul. Hátra van azonban a törvénytervezet vitája a most kezdődő nyolc hónapos parlamenti időszak során. Az elefántcsontparti családi hagyományokat és szabályokat ismerve kisebb felbolydulás mindenképp várható.

Az országban 60 etnikum él, a hivatalos francia nyelven kívül mintegy hatvan törzsi nyelvet beszélnek. Legtöbben iszlám vallásúak, a keresztények az összlakosság 34 %-át teszik ki.

afrikai_nok_2.jpg

A nyugat-afrikai térség tizenegy országában jelen van az a nők jogait és Afrika fejlődését célul kitűző női szervezet (Women in law and development in Africa /WiLDAF/ – Femmes Droit et Developpement en Afrique /FeDDAF/), amely a kontinensen mintegy 25 éve küzd a nők hátrányos gazdasági, jogi és társadalmi helyzetének megváltoztatásáért, a férfiakéval egyenlő esélyeinek megteremtéséért.

A nők Elefántcsontparton a 2015-ös választások előtt négy területen sürgettek változásokat:

1. nőnevelés

2. a nők gazdasági helyzetének javítása

3. reprodukciós- és gyermekegészségügy

4. a nők részvétele a közéletben és a politikában

A WiLDAF adatai szerint a nők 67%-a analfabéta, sok lány nem fejezi be az iskoláit, nincs számukra szakképzés, a nők fizetése a férfiakénál alacsonyabb, ingatlanvagyonuk alig van a gyarmati múlt és a szokásjog miatt, diszkriminatív törvények következtében több adót kell fizetniük, mint a férfiaknak, a közéletben vagy a politikában való részvételüket nagyban hátráltatja, hogy a házi- és ház körüli munka elvégzése az ő feladatuk, és a társadalmi sztereotípiák is akadályozzák a politikai szerepvállalásukat.

Kérdés persze, hogy ha meg is szavazzák a törvénymódosító javaslatokat, mi az, ami abból a mindennapok gyakorlatában megvalósul. Nem értelmetlen azonban a nők kiállása: apró lépésekkel, de elérték például, hogy míg 1991-ben a nők az aktív dolgozók 22 %-át tették ki, méghozzá az oktatásban, egészségügyben és adminisztrációban a dolgozva, addig tíz évvel később már 33%-ban voltak jelen ezeken a területeken.

Nyolc hónapig tart Elefántcsontparton a márciusban kezdődött ülésszak, döntés tehát a naptári év végére várható.

(Forrás: RFI, wildaf ; fotók: wildaf és gernreenaction)

süti beállítások módosítása