Vitát hozott Ferenc pápa rendtársai között a csíksomlyói látogatás
SZEMlélek 2019. május 01.

Vitát hozott Ferenc pápa rendtársai között a csíksomlyói látogatás

A magyar jezsuiták nem örülnek neki, hogy egy amerikai jezsuita webmagazinban megjelent írás szerzője "nyers politikai célokra" akarná felhasználni az eseményt.

america.jpg

A SZEMlélek munkatársaiként magunk is találkoztunk azzal a véleménycikkel, amelyet elfogultsága, a közelgő pápalátogatással nem összeegyeztethető közéleti felhangjai miatt nem szemléztünk. Sokféle vélemény létezik, ilyen is van, de nem tűnik alkalmasnak az értékes, építő párbeszéd támogatására. Akit érdekel, ide kattintva elolvashatja angol nyelven.

A jezsuiták magyarországi rendtartománya – alighanem hasonló szándéktól vezérelve – egy közleményt is kiadott, amelyben óvatosságra intik az "America" nevű magazint. A reakciót az alábbiakban teljes terjedelmében közöljük.

A magyar jezsuiták tiszteletben tartják a szólás és vélemény szabadságát. Fájlaljuk azonban, hogy épp a Jézus Társaságához kötődő America című lap vendégpublicistája igyekszik nyers politikai célokra felhasználni Ferenc pápa erdélyi látogatását. Megütközve olvassuk, hogy a szerző elő szeretné írni, a katolikus egyház vezetője kivel találkozzon, mit mondjon, és szentbeszédében miként taglalja a magyarországi közélet kérdéseit.

Miközben ez önmagában is méltatlan törekvés, sajnálkozva tapasztaljuk, hogy a cikkíró ugyanazt a hibát követi el, mint amely szándékot másnak tulajdonít: Ferenc pápa lelkipásztori útját politikai üzenetek megfogalmazásának szolgálatába állítani.

A közéleti véleménynyilvánításnak megvan a maga ideje és tere. Gondoljon bárki bármit a politika kérdéseiről, Csíksomlyót hagyjuk meg annak, ami: az erdélyi, határon túli és anyaországi keresztények egyedülálló zarándokhelyének. A magyar jezsuiták ezért nagyobb megfontoltságra és óvatosságra intik az America magazin szerkesztőit és a cikk szerzőjét, egyúttal imáikat kérve, hogy Ferenc pápa látogatása a béke, a kiengesztelődés, az Istennel való találkozás minél éltetőbb forrása lehessen.

(Forrás: jezsuita.hu)

süti beállítások módosítása