88 órányi hanganyag készül a világ legnépszerűbb könyvéből
Madocsai Bea 2019. április 30.

88 órányi hanganyag készül a világ legnépszerűbb könyvéből

Férfi és női hangok, idősek és fiatalok, tájszólással vagy "pestiesen"... Megmozdul az ország, hogy hangzóanyagként is elérhető legyen a Biblia. Az ötletgazdával és főszervezővel, Benyik György teológus professzorral beszélgettünk.

biblia_1.jpg

– A Biblia évében, 2008-ban megszervezték, hogy önkéntesek kézzel lemásolják az Újszövetséget, ajándékul át is adták a Szentatyának. A következő lépés az Újszövetség fölolvasása volt, most pedig belevágnak az Ószövetség felolvasásába. Mi a kezdeményezés célja?
Az elsődleges  cél a Z és az Alfa generáció mozgósítása részint az olvasásra, részint a hiányzó vallási ismeretek pótlására. Ezen túl a kereszténység zsidó gyökereinek tudatosítása is, ami szerintem jó módszer az antiszemitizmus ellen. Növelni szeretnénk a 10-20 évesek körében a vallási szövegismeret szintjét és az olvasási kedvet.

– Hány önkéntesre van szükség ilyen hatalmas írott anyag felolvasásához, és egy-egy ember mennyit olvas  majd föl a Bibliából?
– Becsült adat szerint 1641 felolvasóra, aki három perces részletekben olvassa fel a szöveget. Az összes felvett hanganyag nagyjából nyolcvannyolc órát tölt ki, és ha napi nyolc órában olvasná valaki, akkor tíz napig kellene folyamatosan olvasnia.

– Kik olvashatnak? Van valamiféle előzetes szűrő?
– Az előzetes szűrést az iskolákban található programszerzvezők végzik. Azok, akik zavaró beszédhibával nem rendelkeznek és tudnak folyékonyan, helyes hangsúllyal olvasni, lehetnek a partnereink. Előnyt jelent számunkra az is, aki valamely dialektusban beszél az illető, mert örülünk, ha megjelennek a nyelvjárások is a felolvasásban.

– A már meglévő Újszövetség hangfelvétele hol található meg? Vajon rátalálnak az emberek és hallgatják? Van-e erről visszajelzése?
Az előző, „500 hangú Biblia” a Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferencia honlapján olvasható, ezt a honlapot két év alatt 21438 an keresték fel, volt olyan nap hogy 70-et ugrott a számláló. A honlapon egyéb információ is található,tehát a számláló nem feltétlenül csak a hangos Biblia hallgatóit jelzi, de a megemelkedett látogatási szám vélhetően ennek tulajdonítható.

– Az akkori felolvasók milyen élményekről számoltak be?
Mindenki nagyon lelkes volt, különösen azért, mert a határainkon túli magyarok összebeszélhettek és egymás hangját is meghallgathatták.

– Ezúttal sokkal nagyobb, és igen összehangolt munkára van szükség: hol kell felolvasásra jelentkezni, ki jelöli ki a szakaszt, amit más még nem olvasott föl, és milyen stúdióban fogják elkészíteni a felvételt?
– Egyelőre 12 egyházmegye nagy településein (Szeged, Kalocsa, Pécs, Kaposvár, Szombathely, Győr, Veszprém, Vác, Eger, Debrecen Székesfehérvár, Budapest) szervezünk városonként több felolvasó csoportot is. Szegeden jelenleg négyről tudok.  Mindenütt a helyi koordinátorok Google táblázatban teszik közzé a felolvasási helyet, a felolvasandó könyvet és az időpontot. Az egyes csoportok által vállalt könyvek az SZNBK honlapján lévő Google tálábzatban találhatók és a választott könyv mellett a helyi koordinátok e-mail címe is megtalálható.

– Adódik a kérdés: több-e a Szentírás, mint kulturális örökség?
Ezzel a nyilvánvaló többlettel azok szembesülnek, akik beleolvasnak egy-egy prófétai könyvbe vagy például a Zsoltárok könyvébe. Nem csak életfontosságú válaszokat nyújt az adott bibliai könyv, hanem ingen fontos kérdéseket is föltesz az olvasónak bűnről, erényről, hitről, hitetlenségről, társadalmi romlásról és javulásról, egyéni megtérésről és Istenbe vetett bizalomról.

– Van-e valamilyen üzenete azoknak, akik szívesen felolvasnának, és azoknak, akik szívesen meghallgatnák a felvételeket?
Az olvasás egyszemélyes mozi, ami a szavak alapján elindítja a képalkotó fantáziánkat, és új érzéseket nyit meg bennünk. Bár a társadalmi körülmények a technikai eszközök használata és a kozmológiai ismeretek is sokban változtak, mégis az ókor vallásos embere ugyanazt az életet élte végig születéstől a halálig, mint mi. Ugyanazt a félelmet érezte, mint mi. Csak mindig volt kihez fordulnia. A személyes Istennel folytatott párbeszéde segített elhelyeznie magát a világban és tudatosítania, hogy a mennyország vagy a pokol építésében ő is részt vesz a saját tettei alapján. Sőt a bűnös ember azt is felismerte, hogy Isten nem hagyta őt magára, hanem visszavárja a közös útra. A vallási szövegek hiányos ismerete kiölte az emberekből azt a biztonságot, amit csak Istennel élhetnek meg.

 Beszélgetőtárs: Madocsai Bea

süti beállítások módosítása