Ismertető kampány indul: kutyák - vakvezető, rohamjelző, terápiás... (videó)
SZEMlélek 2019. április 25.

Ismertető kampány indul: kutyák - vakvezető, rohamjelző, terápiás... (videó)

Figyelemfelhívó kampányvideót készített a NEO segítőkutyákat képző és alkalmazó szervezet

segitokutya_2.jpg

Ha segítőkutyáról van szó, rögtön a vakvezető kutyára gondolunk. Talán terápiás kutyákról is hallottunk már, de ritkán jut eszünkbe, hogy négylábú társaink milyen sok szolgálatot tehetnek más területeken is. Van hallássérült-segítő kutya, amelyik jelzi például, ha csöngetnek; van olyan, amelyik mozgássérült személyeknek segít úgy, hogy odahozza mondjuk a távirányítót, vagy lekapcsolja a villanyt.

Vannak cukorbeteg vagy epilepsziás személyek, akinek közeledő rohamát előre jelzi a kutyájuk. Sokkal több fajta kutya tud a gazdájának biztonságot, függetlenséget, önállóságot nyújtani, mint gondolnánk! Borsó, Risza, Mázli vagy Amper: egyik sem labrador vagy német juhász...

A segítőkutyákat képző és alkalmazó NEO Magyar Segítőkutya Közhasznú Egyesület kampányvideókkal hívja fel a figyelmet arra, hogy milyen sokrétű segítséget nyújtanak a segítőkutyák, milyen segítőkutyák dolgoznak hazánkban, mi mindent jelent egy ilyen társ gazdájának és a társadalomnak.

Az érdekvédelmi szervezet munkatársainak többsége maga is érintett, négylábú segítőtárssal rendelkező szakember, például habilitációs kutyakiképző, gyógypedagógus-szociológus, pszichológus, így saját hétköznapi tapasztalataikra alapozva állították össze az információs kampány üzenetét.

Érdemes megnézni, csak kétszer néhány perc! 

 (Forrás: MTI/OS; fotó: chienguide)

süti beállítások módosítása