Mit szólnál, ha rád köszönne az utcán a kedvenc mesehősöd?
SZEMlélek 2019. április 25.

Mit szólnál, ha rád köszönne az utcán a kedvenc mesehősöd?

Budapesten ez sem elképzelhetetlen – Szaffi után a Vízipók-csodapók és a Vuk szereplőivel is találkozhatunk.

jozsefvarosi_meses_haz1.jpg

Óriási tűzfalon, diafilm-szerűen látjuk egy mese jeleneteit a Szigony utcában. Tíz éven belül további magyar mesék jelenetei kerülhetnek a most még csupasz felületekre. Nem kellett más hozzá, mint elszántság és egy inspiráló pályázat.

A józsefvárosi önkormányzat ötlete bevált: a házak lakói szívesen vágnak bele a hőszigetelés munkálataiba, aminek egy részét az elnyert pénzből valósíthatják meg, majd „meséssé” varázsolhatják az épületüket. A Szigony utca 10. szám alatti társasház oldalán hatszáz négyzetméteren a Szaffi című mese szereplői láthatók.

jozsefvarosi_meses_haz_2.jpg

Az elkészült művet, aminek megfestéséhez több mint négyszáz liter festéket használtak föl, megtekintette Henrik Irén, a Szaffi rendezőjének, Dargay Attilának munkatársa és özvegye, aki az önkormányzati lap kérdésére elmondta:

nagy büszkeség és még nagyobb öröm, hogy a Szaffi azon kevés magyar rajzfilmek közé tartozik, amelyek időtállóak és máig ismertek a gyermekek körében. Köszönet ezért a mai apukáknak és anyukáknak, akik leülnek a gyermekükkel megnézni egy-egy régi mesét, azért is, hogy a lelkük újra gyermek lehessen, és azért, hogy a jó emléket továbbadják gyermeküknek.

Henrik Irén animációs operatőr felügyelte a munkát, aki segédkezett a jelenetek kiválasztásában, a koncepció megformálásában és a festés irányításában is. Flór Péter és Megyeri András, a tűzfal-festést kivitelező Színes Város Csoport képviselői arról beszéltek, hogy a tűzfal-festések az önkormányzat iránymutatásai alapján, közös alkotómunkával valósulnak meg.

jozsefvarosi_meses_haz_3.jpg

A józsefvárosi önkormányzat tűzfalfestési pályázata jó lehetőséget kínál, hogy szebbé, vidámabbá tegyék az üres tűzfalakat. A következő tíz éven belül gyermekbarát kerületté szándékoznak alakítani Józsefvárost, ahol a gyerekek biztonságban és örömmel nőnek fel. A tűzfalakra megálmodott meseelemek segítségével megismerhetik a klasszikus magyar meséket.

Még ebben az évben a Szigony utca egy másik tűzfala, valamint a Baross, a Német, a Tolnai Lajos és a Leonardo da Vinci utca egy-egy épületének tűzfala újulhat meg a program keretein belül.

(Forrás és fotó: jozsefvaros.hu)                                                                                              

süti beállítások módosítása