Kiosztották a Civil Díjat nyolc kategóriában
SZEMlélek 2019. április 24.

Kiosztották a Civil Díjat nyolc kategóriában

Pénzzel nem jár, de Civil Díj-logó használatára jogosít.

civildij_hu.jpg

Idén negyedszerre osztották ki az Civil Díjat a tavalyi év legkiemelkedőbb civil kezdeményezéseinek és szervezeteinek. A beérkezett 118 pályázat közül került ki a 31 döntős szervezet. Összesen nyolc szakmai kategóriában díjaztunk, a kilencedik díjat pedig a közönségszavazás nyertese kapta.

A Civil díj pénzzel ugyan nem jár, de hatalmas megtiszteltetés és erkölcsi elismerés – vélik a Bakonyi Csillagászati Egyesület tagjai, akik a lehető legszebb ajándékot kapták szervezetük negyedik születésnapjára. Négy évvel ezelőtt, április 15-én négy lelkes amatőr csillagász gyűlt össze egy kis falusi sportpályán, hogy létrehozza a későbbi Bakonyi Csillagászati Egyesületet, amelyik elnyerte a "legígéretesebb új egyesület" kategória díját.

– A díjban nemcsak mi négyen vagyunk benne, hanem az egész egyesület: az alapító tagok, akik önfeláldozóan, szabadidőt és energiát nem sajnálva végzik az egyesület munkáját, a programokon résztvevő tagok, családok, az anyukák, akik mindig hoznak egy tálca sütit, az apukákat, akik segítenek a pakolásban, az ifjoncaink, akik inspirálnak minket abban, hogy mindent még jobban csináljunk  – mondta  Ivanics Ferenc elnök.

Most is egy nagy projekten dolgoznak. A Holdra szállás 50. évfordulója tiszteletére indítja első magas-légköri ballonját a világűr határmezsgyéjéhez az egyesület július 20-án Ajkáról a sportpályáról. A tagok, mindannyian az űrkutatás és a csillagászat iránt érdeklődő lelkes amatőrök, már elkezdték a felkészülést. A küldetés logójának megtervezésére logópályázatot írtak ki 8 és 18 év közötti diákok számára, valamint a ballon legóból készült kapitányának a nevére.

A Civil Díjat a NIOK Alapítvány, Nonprofit Információs és Oktató Központ azért alapította, hogy széles közönség számára is ismertebbé váljon a civilek tevékenysége és munkájuk össztársadalmi hatása. A pályázaton nyertes szervezetek oklevélben részesülnek. A díj elnyerésével a nyertes szervezetek megkapják a Civil Díj 2019 logó használatának jogát.

 

 

 

A 2019. évi Civil Díj díjazottai:

Legsikeresebb érdekérvényesítési projekt – Lépjünk, hogy léphessenek! Közhasznú Egyesület, Kampány az otthonápolók megbecsüléséért

Legnagyobb hatású projekt – A Matematika Összeköt, Medve Matek program

Legjobb adománygyűjtő kampány – Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület, #nemluxustaska

Legjobb kommunikációs kampány – POKET Nonprofit Kft., POKET zsebkönyvek Legjobb együttműködés – Vakok és Gyengénlátók Csongrád Megyei Egyesülete, Egyenlő esélyű hozzáférés

Legjobb civil akció – MátészalkaLeaks csoport, Csiga vs. vonat

Legjobb társadalmi vállalkozás kategória – Uccu Roma Informális Oktatási Alapítvány, Uccu Budapest Roma Városi Séták

A Közönségdíjat a Zártszelvény SE vehette át, amelyik évekkel ezelőtt a labdarúgást, a hagyományőrzést, továbbá Elek város közösségi életének felpezsdítését tűzte ki célul, ám ennél jóval tovább haladtak, és jótékony célú adománygyűjtő akcióikkal is ismertté váltak.

(Forrás: MTI/ÖS; fotó: civildij.hu)

süti beállítások módosítása