A „keresztre feszültekre” hívta föl a figyelmet Ferenc pápa nagypénteken
SZEMlélek 2019. április 20.

A „keresztre feszültekre” hívta föl a figyelmet Ferenc pápa nagypénteken

Lássuk meg Krisztus keresztjében a szenvedők keresztjét!

kolosszeum.jpg

A pápa a Colosseumnál tartott meditációja előtt a vatikáni Szent Péter bazilikában a nagypénteki szertartás keretében a földön fekve imádkozott. Ez az úgynevezett nagypénteki „csonka mise”, amikor a pap Jézus kereszten ontott vérére utalva piros miseruhában a szertartás kezdetén a földre borul, miközben a hívek térdre ereszkednek.

kolosszeum_elott.jpg

Este a Colosseumnál tartott keresztút kapcsán, ezernyi fáklya fényénél Ferenc pápa emlékeztetett a világ minden keresztjére. Arra szólított, hogy Krisztus keresztjében meglássuk

az igazságra és békére szomjazók keresztjét

Azokat említette, akik éhezik mások szeretetét, akik magányosan élnek, akiket még a gyermekeik vagy szüleik is elhagytak, akik az idős kor terheit viszik.

a bevándorlók és a kicsinyek keresztjét

Ferenc pápa megemlékezett azokról, akik a félelem és politikai számítás miatt bezárt szívekre találnak, illetve akiket ártatlanságukban és tisztaságukban megsebeztek. Mindazokról, akik a bizonytalanság sötétjében és a pillanat kultúrájának homályában tévelyegnek.

az szerzetesek és a családok keresztjét

A Szentatya felhívta a figyelmet azok szenvedésére, akiknek a családja széthullott a megcsalás, a rossz csábításai vagy a gyilkos könnyelműség és önzés miatt. A megszentelt életet élők fájdalmát is említette, akik fáradhatatlanul igyekeznek elvinni Krisztus fényét a világba, emiatt, elutasításban, kigúnyolásban és megalázásban van részük.

gyöngeségeink keresztjét

A pápa azokra is gondolt, akik Jézus szavai szerint igyekeznek élni, ezért családtagjaik és kortársaik kirekesztik és eltaszítják őket. Ehhez hozzájárul még számos megszegett ígéretünk, a gyöngeségeink, képmutatásaink, árulásaink, bűneink keresztje.

az Egyház keresztjét

amely hűséges az Evangéliumhoz, de megfáradt, hogy a megkereszteltekhez is elvigye Isten szeretetét és amelyet kívülről és belülről is támadások érnek. Végül közös otthonunkra, a Földre irányított hallgatói figyelmét, amely a kapzsiságtól és hatalomtól elvakult szemünk előtt megy tönkre.

Úr Jézus, éleszd fel bennünk feltámadásodnak és a minden rossz és minden halál felett aratott végső győzelmednek reményét! – zárta nagypénteki szavait Ferenc pápa.

(Forrás és nyitókép: Vatican News; fotó: Telepace News)

 

süti beállítások módosítása