Tűz volt Oroszország legnagyobb zsidó tanintézményében
SZEMlélek 2019. április 20.

Tűz volt Oroszország legnagyobb zsidó tanintézményében

Keresik a moszkvai gyújtogatás elkövetőit. 

zsido_egyetem_tuz2.jpg

Ismeretlenek felgyújtották Oroszország legnagyobb zsidó tanintézményét, a moszkvai Tórát Hájím jesivát - közölte Mojse Lebegy rabbi a RIA Novosztyi hírügynökséggel péntek este.

A rabbi felhívta a figyelmet arra, hogy az incidens a judaizmus fő ünnepe, a pészah előtt történt. A tanintézményben mintegy 60 hallgató, rabbi és vendég tartózkodott, akik a széder esti közös étkezésre érkeztek.Lebegy elmondta, hogy a kóser hús kamrája égett le.

zsido_egyetem_1.jpg

A pészah nyolcnapos ünnepe a annak emlékét őrzi, hogy Izrael gyermekei a kétszáztíz esztendős egyiptomi rabság után Mózes vezetésével kivonultak Egyiptomból. — Ennek történetét – amely Mózes küldetését, fáraó kérlel­he­tet­len­sé­gét, az Isten rendelte tíz csapás sorozatát, majd a zsidók menekülését beszéli el – Mózes második könyvének 1–15. fejezete írja le.

Idén a pészahot, április 19-én estétől 27-ig tartják. Az ünnep első napja az Egyiptomból való kivonulásra, utolsó napja pedig a tengeren való átkelésre emlékezteti a zsidóságot: arra, hogy Isten gondoskodott róluk és kiszabadította őket a rabszolgaságból.

A tűzesettel kapcsolatban Olga Jeszaulova, a moszkvai főrabbi sajtótitkára az Interfaxnak nyilatkozva kifejezte reményét, hogy a rendvédelmi szervek hamar megtalálják az elkövetőket. Személyi sérülésről a hírügynökségi jelentések nem számoltak be.

(Forrás: MTI; fotó: International news és tweets)

süti beállítások módosítása