Egymás mellé térdelt Porosenko és Zelenszkij az elnökjelölti vitán
SZEMlélek 2019. április 20.

Egymás mellé térdelt Porosenko és Zelenszkij az elnökjelölti vitán

Érzelmektől túlfűtött, kölcsönös vádakkal telitűzdelt szópárbaj zajlott pénteken Kijevben.

vita_elnokvalasztas_ukrajna.jpg

Nem a bűnbánat, nem a húsvéti készület légköre, és nem is a közös Isten felé fordulás vágya vezette a két vetélytársat, hogy a színpadon térdre ereszkedjék. Lássuk, milyen szócsata eredményeként tették meg ezt a szokatlan és teátrális gesztust.

– Én az ön hibáinak és be nem tartott ígéreteinek az eredménye vagyok – jelentette ki Zelenszkij nyitóbeszédében Porosenkóhoz szólva azon a vitán, amit péntek este a kijevi Olimpiai stadionban tartottak két nappal az elnökválasztás vasárnapi, második, döntő fordulója előtt.

Én önnek, elnök úr, nem az ellenfele, hanem az ítélete vagyok – tette hozzá később.

Beismerte, hogy 2014-es elnökválasztáson ő maga is Porosenkóra szavazott, de – mint mondta – tévedett. Szavai szerint ugyanis két Petro Porosenko létezik: egy, aki remek szónok és gazdasági szakértő, sok mindenhez ért és egy másik, aki akkor jelenik meg, amikor kikapcsolnak a kamerák.

Szemére vetette Porosenkónak az ukrán hadsereg Donyec-medencei veszteségeit, az ilovajszki és a debalcevei tragédiát, a Méltóság Forradalmának nevezett 2014-es kijevi Majdan-tüntetések eszméinek elárulását, saját vagyoni gyarapodását, őszintétlenségét, kapcsolatát – amit Porosenko egyébként tagad – Viktor Medvedcsukkal, a Putyin orosz elnökhöz közel álló ukrán politikussal.

Porosenko bevezetőjében azon meggyőződésének adott hangot, hogy Zelenszkij „gyenge államfő" lesz, amivel veszélybe sodorja az országot. Utalva a kampány alatt sokat hangoztatott bírálatára, miszerint nem tudni, mi várható Zelenszkijtől, ha megnyeri a választást, kijelentette:

ön nem is zsákbamacska, hanem a zsák, a maga zsákjában pedig ördögök és macskák vannak,

oligarchák, volt régiósok (Viktor Janukovics leváltott oroszbarát elnök hívei), és minden, ami az országomat fenyegeti.

Zelenszkij erre annyit válaszolt, hogy jobb zsákbamacskának lenni, mint báránybőre bújt farkasnak.

Sajnálatosnak nevezte a showman azt a helyzetet, hogy valamennyi ukrán televízió ukrán oligarchák kezében van, például az ő produkcióit sugárzó 1+1 csatorna Kolomojszkijé az Ötös televízió pedig Porosenkóé. Ezután leszögezte: Ukrajna államfője nem lehet oligarcha, hanem a nép emberének kell lennie.

Porosenko újfent szemére vetette Zelenszkijnek, hogy egy 2014-es tévéinterjúban azt mondta: hajlandó letérdelni Putyin előtt. Zelenszkij emlékeztetett: akkor azt mondta, hogy kész letérdelni Putyin előtt, csak Ukrajnát ne kényszerítse térdre. Hozzátette: most is kész ezt megtenni azok az anyák, feleségek és gyerekek előtt, akikhez a fiuk, férjük, apjuk nem tért vissza élve a kelet-ukrajnai frontról.

Ekkor következett az, amit senki sem várt és bizonyára ő maga sem tervezte: térdre ereszkedett a színpadon. Ez látva Porosenko is letérdelt, és megcsókolta a nemzeti lobogót, amelyet a háta mögött egy önkéntes nő tartott, akinek a férje 2014-ben esett el a Donyec-medencében.

(Forrás: MTI; fotó: kyvpost.com)

süti beállítások módosítása