Hajléktalanság és migráció is szóba kerül az idei római keresztúton
SZEMlélek 2019. április 19.

Hajléktalanság és migráció is szóba kerül az idei római keresztúton

A "mai világban keresztre feszített emberekről" szólnak a Via crucis állomásait kísérő elmélkedések.

viacrucis.jpg

Nagypénteken ismét megtartják az olasz fővárosban a hagyományos keresztutat – a szertartás keretében a krisztusi passió 14 stációját külön meditáció, azaz egy-egy fontosabb gondolat kifejtése kíséri. Ez utóbbiakat minden évben más és más ember írja. Az idei szertartás a "Krisztussal és a nőkkel a keresztúton" címet kapta.

A Colosseum és a Golgotát jelképező Palatinus-domb között kialakított helyszíneken elhangzó meditációk megírását Ferenc pápa ezúttal Eugenia Bonetti szerzetesnőre bízta, aki misszionáriusként 25 évig Afrikában szolgált, jelenleg a női rabszolgaság-ellenes "Slave No More" szervezet elnöke.

Az elmélkedések lényegi gondolata, hogy a mai világban is – átvitt értelemben – sokakat keresztre feszít a hatalom és a társadalom közönye.

A különböző stációknál ennek szellemében emlékeznek meg a saját gyermekük víz, orvosi ellátás hiánya miatti szenvedését és halálát végignézni kénytelen anyákról, a hajléktalanokról, a munkanélküli fiatalokról, a külvárosok szélére szorított migránsokról, a származásuk, bőrszínük miatt hátrányosan megkülönböztetett gyerekekről, az utcákon testük áruba bocsátására kényszerített nőkről. Ugyancsak szó esik azokról a gyerekekről, akik nem járhatnak iskolába, akiket embertelen munkára kényszerítenek, akik a szervkereskedők hálójába kerülnek, akiket megfosztanak gyermeki világuktól.

(Forrás: MTI, fotó: italymagazine.com)

süti beállítások módosítása