Élőben közvetítik a húsvéti szertartásokat a Pécsi dómból
SZEMlélek 2019. április 17.

Élőben közvetítik a húsvéti szertartásokat a Pécsi dómból

 Nem maradnak le a liturgiáról az otthonról kimozdulni nem tudók

 misekozvetites_pecsrol.jpg

 

Az idősekre, a mozgáskorlátozottakra és betegekre való tekintettel a Pécsi Egyházmegye élőben közvetíti a Pécsi Székesegyházból a húsvéti szent három nap (latinul Triduum Sacrum: nagycsütörtök, nagypéntek, nagyszombat) liturgiáit és a húsvét vasárnapi szentmisét.

 

A közvetítéseket a szertartásokkal egy időben, tehát élőben lehet követni a  Pécsi Egyházmegye weboldalán és a Facebook oldalán  .

 

Nagycsütörtök - Szentmise az utolsó vacsora emlékére: 18:00

Nagypéntek – Urunk szenvedésének ünnepe: 18:00

Nagyszombat – Húsvéti vigília: 20:00

Húsvét vasárnap – Ünnepi szentmise: 9:30

 

Azok, akik a el tudnak menni a pécsi Szent Péter- és Szent Pál-székesegyházba, még több liturgikus eseményen vehetnek részt.

 

Nagycsütörtök az utolsó vacsora, Jézus elárultatásának és elfogatásának napja, a húsvéti szent háromnap első napja, az olajszentelés és az Oltáriszentség alapításának ünnepe. A Székesegyházban április 18-án délelőtt 10.00 órától tartják a krizmaszentelési misét, ekkor áldja meg az egyházmegye püspöke a liturgiában használt szent olajokat: a keresztelendők, a betegek olaját és a krizmát. Este 18.00 órakor kezdődik a Székesegyházban az ünnepélyes mise, amelyen a Glória hangjaira egyszerre szólalnak meg a harangok, a csengők és az orgona, hogy azután szombat estig elnémuljanak. A homília után a szolgáló szeretet parancsát megjelenítő lábmosás következik.

 

Nagypéntek az Úr szenvedésének napja. Április 19-én reggel 08.30-tól sötétzsolozsmát imádkoznak a székesegyház Corpus Christi kápolnájában. Ezen a napon a keresztúti ájtatosságot a hívek hagyományosan közösségben végzik, Udvardy György megyéspüspök vezetésével 15.00 órakor kezdődik keresztút a Kálvária dombon. Szentmise ezen a napon nincs, este 20.30-tól a székesegyház altemplomában zenés áhítattal virrasztanak, amelyen a nagyhét liturgikus zenéjének ritkaságai, Carlo Gesualdo responzóriumai is megszólalnak.

 

Nagyszombaton az egyház Krisztus sírja előtt várakozik. Reggel 08.30-tól sötétzsolozsma van a Corpus Christi kápolnában és az altemplomban felállított szentsír látogatására buzdítja a híveket. Nagyszombat estéjén az éjfél előtt végzett vigília keretén belül az egész egyház együtt ünnepli Krisztus feltámadását. A legnagyobb ünnep a tűz szentelésével veszi kezdetét a székesegyház előtt 20.00 órakor.

 

Húsvét vasárnap a feltámadás vasárnapja, az egyházi év legnagyobb ünnepe. Ünnepi miséje a föltámadt Krisztust ünnepli, akié a hatalom és dicsőség mindörökké, bennünket pedig arra int, hogy a világosság gyermekeiként új életre kelve az odafönt valókat keressük. A székesegyházban húsvét vasárnap 09.30 órakor mutat be ünnepi szentmisét Udvardy György megyéspüspök.

 

(Forrás és fotó: PEM sajtó)

 

 

süti beállítások módosítása