Elhunyt Bács Ferenc
SZEMlélek 2019. április 16.

Elhunyt Bács Ferenc

Életének 83. évében, hosszan tartó, súlyos betegség után elhunyt Bács Ferenc Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, Budapest díszpolgára - tudatta a művész felesége az MTI-vel. Mint írják, Bács Ferenc végső búcsúztatásáról később intézkednek.

bacsf.jpg


Bács Ferenc az erdélyi Nagyszebenben (Sibiu) született 1936-ban, Kolozsvárott nőtt fel. Családjával együtt 1977-ben áttelepült Magyarországra, ahol hamar népszerűvé vált. Játszott Miskolcon, Győrben, a Vígszínházban, a József Attila Színházban, Sopronban, 1992 és 1998 között a Nemzeti Színház társulatának a tagja volt.

Ismertebb főszerepei között van Newton A fizikusokban, Ádám Az ember tragédiájában, Higgins professzor a My Fair Ladyben, Tót Örkény István darabjában. Évekig járta az országot Színek és évek, majd Színek az életemből című önálló estjeivel.

Több nagy sikerű magyar játék- és tévéfilmben nyújtott emlékezetes alakítást.

Híres szinkronszerepei között volt a Micimackó Tigrise, valamint a A klinika című sorozatban Klaus Brinkmann professzornak, a Halló, halló! című sorozatban a főszereplő René Artois-nak, a Szívek szállodájában Richard Gilmore-nak, és a Gyűrűk ura-filmekben pedig Gandalfnak kölcsönözte a hangját.

(Forrás: MTI)

süti beállítások módosítása