Felbecsülhetetlen kár: lángokban a Notre-Dame
SZEMlélek 2019. április 15.

Felbecsülhetetlen kár: lángokban a Notre-Dame

Párizs tűzoltó-parancsnokának tájékoztatása szerint ma 18:50 körül lángok csaptak fel a katedrális tetőszerkezetéből. A tűz oka egyelőre nem tisztázott.

notredame.jpg

Cikkünk folyamatosan frissül.

A francia főváros egyik ékének környékét hatalmas füst borítja, az embereket kimenekítették. Európa egyik legvonzóbb turisztikai célpontjában keletkezett kár egyelőre felbecsülhetetlen – évente átlagosan 13 millióan látogattak el a templomba.

Összeomlott a központi torony, egyre több kárt okoz a tűz.

A francia miniszterelnök és a köztársasági elnök egyaránt megszakította programját, mindketten a helyszínre látogatnak.

notredame3.jpg

A hatóságoknak a szálló hamu miatt nagy területet kellett lezárniuk, a környéket kiürítették.

A közösségi oldalak tele vannak az égő katedrális képével.

A tűz egyelőre oka ismeretlen, de valószínűsíthető, hogy a súlyos káreset összefüggésben van az épületen zajló felújítási munkálatokkal.

A tetőszerkezet egy része már teljesen leégett, szakértők szerint nehéz lesz megfékezni a lángokat. 19:35-kor még sárgás lánggal égett a katedrális felső része.

20:41-kor még mindig lángol a tetőszerkezet. A belső tereket próbálják megmenteni, a központi torony beomlott, várhatóan az egész tetőszerkezet meg fog semmisülni.

Egyre hevesebbek a lángok, az állványzat összedőlése várható a helyszínen tartózkodó újságírók szerint. A katedrális nagyon régi szerkezete nehezíti az oltást, a tűzoltók emberfeletti munkát végeznek. 

Eddig nincs sebesültje a tűznek.

A francia elnök és miniszterelnök megszakította programját, úton vannak a Notre-Dame-hoz.

Párizs érseke, Michel Aupetit is hamarosan megérkezik a helyszínre. – Ez egy dráma – nyilatkozta.

A húsvéti szertartások helyszíne a Notre-Dame helyett várhatóan a Saint-Suplice katedrális lesz.

A Notre-Dame történelme során nem volt ilyen nagy tűz.

nd.jpg

Donald Trump is megszólalt: szörnyű látni a tűz pusztítását. Javasolta, hogy felülről oltsák az épületet... "Gyorsan kell cselekedni."

Az UNESCO jelezte, hogy segíteni fogja az újjáépítést.

Helyszínen tartózkodók szerint a járókelők földbe gyökerezett lábbal, tehetetlenül nézik, ahogy lassan semmivé lesz a szimbolikus épület teteje. Tömegek vannak az utcákon, sokan sírnak.

– Az egész nemzet gyászol – írta a Twitteren Emmanuel Macron köztársasági elnök, aki "minden katolikusnak és minden franciának" együttérzését fejezte ki.

 

Párizs alpolgármestere, Emmanuel Grégoire elsődleges célnak a műalkotások megóvását nevezte. Azt nyilatkozta, hogy “kolosszális kár érte a katedrálist, miután beszakadt a csúcsa. Mostantól egy különleges alakulat dolgozik azon, hogy minden lehetséges műalkotást a lehető legteljesebb formában meg tudjunk menteni.

Néhány napja tizenhat (12 apostolt és 4 evangelistát ábrázoló) szobrot emeltek le a párizsi Notre Dame-székesegyházról helikopterrel, hogy helyreállítsák azokat - ezek a műalkotások biztosan megmenekülnek.

"A torony felújítása – amelyet a környezetszennyezés és az időjárás okozta károk tettek szükségessé - 11 millió euróba kerül, amelyet teljes egészében a francia állam finanszíroz. A 3 méteres, 250 kilogrammos szobrokat kettesével fogják felújítani Périgueux-ban úgy, hogy a többi aközben a katedrálisban lesz kiállítva. Eredeti helyükre várhatóan 2022-re fognak visszakerülni." - írták ma délelőtt az epiteszforum.hu oldalon.

Több francia hírforrás után a hatóságok is megerősítették, hogy balesetről van szó, nem történt szándékos gyújtogatás.

400 tűzoltó dolgozik a helyszínen, a beltér értékeinek mentésével külön csapat foglalkozik. Az oltást helikopter és drón is segíti.

A párizsiak néma csendben figyelik a Szajna túlpartjáról a mentési munkálatokat.

Többen Európa és Franciaország hatalmas kulturális katasztrófájáról beszélnek.

Egy éve figyelmeztettek a szakemberek, hogy a katedrális falai repedeznek, félő, hogy instabillá válik, ezért szükségesnek tartották a minél hamarabbi renoválást.

A világ vezetői sorban fejezik ki együttérzésüket, ajánlják fel segítségüket.

 

22:01

Szakemberek a sokak - köztük Trump - által sürgetett helikopteres vagy repülős tűzoltás kapcsán elmondták, hogy városi környezetben személyvédelmi szempontok miatt nem szokták ezt az módszert alkalmazni. Egy nagyobb repülővel kb. hat tonna vízet is nagy sebességel a földre lehetne zúdítani. A Notre-Dame esetében figyelembe kell venni továbbá a meggyengült épületszerkezetet, valamint a benne található műemlékeket is.

 

Párizs érseke a tragédia kapcsán arról beszélt, hogy előre kell tekinteni - imádkozni mindenhol lehet. Imából is lehet katedrálist emelni. Amúgy pedig biztos abban, hogy a Notre-Dame-ot helyre fogják állítani, ahogy a reims-i székesegyházat is az első világháború után.

"Az egyház igazi temploma nem kőből, hanem imádságból épül."

Azt javasolta a plébánosoknak, hogy harangszóval szólítsák imára az embereket.

 

A tűzoltóság szóvivőjének legutóbbi tájékoztatása szerint a mentés szempontjából a következő másfél óra kritikus lesz. Nem kizárt, hogy az északi tornyot nem tudják megóvni a tűztől, és azt is elképzelhetőnek tartja, hogy ez akár az épület ezen részének összeomlását is jelentheti.

 

nd4.jpg

 

A párizsi érsek üzenete a papságnak: amennyiben jónak látják, harangozással hívják imára az embereket.

A Vatikán üzenete: a Szentszék döbbenten és szomorúan hallotta, hogy Franciaországban ég a kereszténység egyik legismertebb szimbóluma. A tűzoltókat, akik minden tőlük telhetőt megtesznek a mentésben, imáiról biztosította.

 

nd5.jpg

 

22:45

Közel 4 órája lángol a 850 éves, gótikus székesegyház. Az épületet jól ismerő szakértő elmondta: "A templom elégett ácsszerkezete egy hatalmas erdővel ért fel: az építéséhez 24 hektárnyi (!) erdő fáját használták föl."

 

22:59

Párizsi informátorunktól tudjuk, hogy "most jelentették be, hogy szinte biztos, hogy a két főtorony megmenekült. Az épület szerkezete stabilnak mondható."

(Források: lefigaro.fr, l'obs.fr, telegraph.co.uk, leparisien.fr)

süti beállítások módosítása