2500-an mondtak fel 1 hónap alatt a közszférában
SZEMlélek 2019. április 10.

2500-an mondtak fel 1 hónap alatt a közszférában

A tömeges távozás a kormány szerint "többnyire nem okoz gondot", illetve "az állampolgárokat ez semmilyen módon nem érinti".

kormanyablak.jpg

Ezrével döntöttek úgy az elmúlt hetekben a kormányhivatalok munkatársai, hogy befejezik a köz szolgálatát. Az Index által közzétett információt a Miniszterelnökség is elismerte.

– Megnövelt munkaidő, a beígért emelés helyett bércsökkenés, ezzel egyidejű, jelentős munkateher-növekedés és a megbecsülés érzésének totális hiánya – így foglalják össze a portálnak nyilatkozók az elégedetlenség forrását. Az alapvető ok a március 1-jén életbe lépett köztisztviselői jogszabályváltozás, amely az előbb tömören summázott hatásokat eredményezte.

– Totális csalódottság lett úrrá a kormányhivatalnokok nagy részén az elmúlt hetekben azután, hogy beigazolódott: a kormánymegbízottakon kívül a dolgozók tényleg nem kaptak érdemi béremelést, sőt, sok esetben egyáltalán nem is kaptak. Sőt, az Indexnek név nélkül nyilatkozók között volt olyan is, akinek éppenséggel csökkent a bére az új papírok szerint. Azaz csökkent volna, de felmondott, jelenleg felmentési idejét tölti – olvasható az összefoglalóban.

– A felmentésüket kérők száma a megyénken belül döbbenetes mértékeket ölt. Többen úgy is a távozás mellett döntöttek, hogy egyelőre nincs kilátásban új munkalehetőség. A további tömeges létszámcsökkenés több szervezeti egység működését megbéníthatja, melyeknek eddigi működése is problémás volt – mutatott rá a helyzet következményeire egy érintett.

A Miniszterelnökség a jelenség kapcsán úgy fogalmazott: a kormány célja a kisebb bürokrácia, kevesebb, de anyagilag jobban megbecsült kormánytisztviselőkkel. Csak annyian dolgozzanak az államnak, amennyi feltétlenül szükséges. – A központi közigazgatásban a kormánytisztviselők döntő része elfogadta az új kinevezését, a központi közigazgatásban és a területi közigazgatásban (kormányhivataloknál) összesen 2500-an kérték a felmentésüket. A munkaerőpiac erős felszívó hatása miatt, a munkahelyváltás többnyire nem okoz gondot. (...) Minden ügyintézés a megszokott rend szerint zajlik, az állampolgárokat tehát ez semmilyen módon nem érinti – fogalmazott a kormányzat.

Az Index szerint ugyanakkor a baj nem most, jelen időben, hanem azután lesz érzékelhető igazán, amikor a távozni szándékozók tömegei a 30 napos felmondási időt követően valóban hiányozni fognak munkahelyükről. Ez ugyanis a dolgozók nagyjából 7 százalékának kiesését jelenti - feltéve, ha nem csatlakoznak hozzájuk még többen. Ami viszont azért sem elképzelhetetlen, mert aki marad, arra logikusan még ennél is több teher fog hárulni, hiszen ugyanazt a munkát kevesebb embernek kell majd elvégeznie. Ez pedig ördögi kör kialakulását eredményezheti.

– Ez nem közszolgálat, ez már közrabszolgaság – fogalmazott egy kormányhivatalban dolgozó, gyermekeit egyedül nevelő édesanya, akinek az órabére nem éri el az 1000 forintot.

– Ez súlyos felelőtlenség – mutatott rá Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke. Ők annyival tudják enyhíteni a feszültséget, hogy kifizetik az ügyintézési határidők tarthatatlanságából fakadó rendbírságokat a tagjaik számára. A szakszervezeti vezető úgy fogalmazott: az elvégzendő feladat nem csökkent arányosan „a bürokráciával”, a hivatalok viszont kezdenek kiürülni.

(Forrás: Index)

süti beállítások módosítása