Ön járt már Gazsifalván?
Madocsai Bea 2019. április 10.

Ön járt már Gazsifalván?

70 éves lenne Nagy Gáspár költő – aki tudta, honnan van az utolsó szalmaszál...

gazsi_naptar.jpg

Hallottak már Gazsifalváról? Pedig a Nagy Gáspár Labdarúgó Emléktorna kupáját többször is elnyerte! Ja, hogy a Gazsi-kupáról sem hallottak még? No, kezdjük az elején!

Nagy Gáspár Kossuth- és József Attila-díjas költőnk valószínűleg a tőle megszokott bölcs, csöndes mosolyával nyugtázta odafentről, hogy a halálát követő évben, 2008-ban futballversennyel tisztelegnek emléke előtt. Ő ugyanis… Hm… Inkább elméleti focista volt. Nagyon értett a labdarúgáshoz, mindent tudott róla. Bár valószínűleg a szemüvege akadályozta abban, hogy gyakorlatban is kiváló focista legyen, Pannonhalmán a gimnáziumban és később Budakeszin, a lakhelyén is eljárt focizni a barátaival. A lényeg az, hogy szeretett játszani!

Visszatérve a nevezetes bajnokságra: utolsó munkahelye, ahol a kulturális szerkesztőséget vezette, a Katolikus Rádió ajánlotta fel a kupát. Jelentkeztek is a versengésre a legkülönfélébb felállású – többnyire alkalmilag verbuválódott, ám igen lelkes – csapatok: Pannonhalmi Ifjak, Pannonhalmi Öregfiúk, Írószövetség, Budakeszi Ifjak, Budakeszi Öregfiúk, maga a Magyar Katolikus Rádió is összeállított egy "válogatottat".

gazsi_kupa.jpg

A további években mások is beszálltak a versengésbe. Írók-költők, Kecskemét (a Forrás folyóirat és a Rajzfilmstúdió közös csapata), Hitel folyóirat, Vasvár, Új Ember, Áron és Barátai, NGóóólKK (a Nagy Gáspár Kulturális Központ csapata), Hitel (vegyes csapat)… és persze a szülőföld, Bérbaltavár és Nagytilaj közös csapata, Gazsifalva néven.

2017-ben Gazsifalva volt a 10. bajnokság győztese, otthon, a nagytilaji focipályán arattak diadalt, de ekkor már nem először vitték el a vándorserleget.

Idén tavasszal, április 27-én a bajnokság névadójának alma matere, Pannonhalma ad otthont a kispályás labdarúgó tornának. Bizonyára a résztvevő csapatok elnevezéséből kitalálták, hogy Nagy Gáspár iskolájának régi és mai diákjai, egykori munkatársai, illetve a lakóhelyén élő barátai, tisztelői számára ad ez a sportrendezvény találkozási lehetőséget.

De talán túl sok szó esett a fociról, pedig az idei esztendőben számos további eseményt szervez a Bencés Diákszövetség (BDSz). A költő születésének 70. évfordulója alkalmából ugyanis az idei évet Nagy Gáspár Emlékévnek hirdették meg. A rendezvénysorozat Pannonhalmán a „Hullámzó vizeken kereszt” című vándorkiállítás megnyitójával kezdődött a tanév elején.

gaspar_nagy_kulturalis_kozpont.jpgA Nagy Gáspár Kulturális Központ Vasváron

Április 11-én Nagy Gáspár vers- és prózamondó találkozóra kerül sor Nagykanizsán „Emlékezni, látni, megnevezni és sohasem félni” mottóval. Május elsején a költő nevét viselő Kulturális Központtól, Vasvárról indul a szülőföldjét bejáró 25 és 50 kilométeres emléktúra.

Születésének évfordulóján, május 4-én pedig Vasváron átadják a Nagy Gáspár Irodalmi és Művészeti Díjat.

A Bencés Diákszövetség a bencés iskolák részére irodalmi és művészeti pályázatot is kiírt, hogy a fiatalok is megismerjék a sok évtizeden keresztül méltánytalanul mellőzött költőt, írót.

gazsi.jpg

Nagy Gáspárt 22 éves korától a rendszerváltásig megfigyelés alatt tartották; 23 ügynök jelentéseiben, legalább 30 aktában szerepel. 2004-ben kifejezetten kérte, hogy azonosítsák a róla jelentők neveit, élni akart a törvény adta lehetőséggel. Jelentkezett a Történelmi Hivatalnál – „nehogy azt higgyék, nem érdekes már a múlt.”

Egy rövid versét ide idézem, ami talán a többi műve elolvasására is indíthatja azokat, akik úgy érzik, kevéssé ismerik Nagy Gáspár világát.

Jegyezvén szalmaszállal 

– … mindig és mindig:
bűnökben édesült, iramult napok
habjaiban fuldokló emberek,
egy szalmaszállal, tudjátok-e?
talán a menthetetlent mentitek.

– … kívül és belül:
poklosan örvényült, háborult világ,
de a remény sohasem meghaló,
ha minden utolsó szalmaszál
ABBÓL A JÁSZOLBÓL VALÓ!

(fotó: nagygaspar.hu, vasvar.hu. és Katolikus Rádió)

süti beállítások módosítása