Akár valami jó is kisülhet a botrányos szlovák himnusztörvényből?
Gégény István 2019. április 08.

Akár valami jó is kisülhet a botrányos szlovák himnusztörvényből?

Annyira felháborító a döntés és annak megszavazása, hogy jelentős ellenhatást is kiválthat a magyarellenes törekvés.

dac1.jpg

A lex-DAC néven elhíresült felháborító rendelet elfogadása utáni első ellenhatást már sokan ismerhetik: azóta hangosabban zeng a himnusz Dunaszerdahelyen. Nem tudni, melyik politikus gondolhatta komolyan, hogy egy törvénnyel kiiktathatják saját állampolgáraik azon részének legalapvetőbb társadalmi/lelki igényeit, akik önazonosságukat illetően - szívükben mindenképp - egy másik nemzethez tartoznak. Néhány képviselő annyira nem gondolta komolyan a dolgot, hogy elkezdtek "mosakodni", nem is érdemes idézni a tragikomédia részleteit. A menetrendszerűen érkező hitleres videórészlet frappánsan megragadta a keserű lényeget: "majd azt mondjuk, hogy himnusz helyett humuszt értettél, azt meg ugye senki nem énekelheti".

A sportos hasonlatoknál maradva: ez az egész szomorújáték egy méretes öngól, olyannyira, hogy a leköszönő köztársasági elnök kénytelen volt nyilvánosan megkérni a képviselőket, hogy ugyan, legyenek már szívesek elolvasni egy törvényjavaslatot, mielőtt szavaznak róla.

Jelen sorok írásakor épp Andrej Kiska kezében a lehetőség, hogy ne írja alá a törvényt. Bugár Béla szlovák lapértesülés szerint ebben bízik, így a törvény visszakerülne a szlovák parlamenthez, a magukat leginkább morális válságba lavírozó Híd párt képviselői pedig végre átolvashatnák a szöveget, átgondolhatnák, miről és hogyan szavaznak. Merthogy arra hivatkoztak, erre eddig valamiért nem volt lehetőségük. Bugár Béla még azt is megemlítette, akár távozna pártjuk a kormányból, ha a törvény így jogerőre emelkedne. Ez az ő dolguk, a háttérben meghúzódó politikai taktikázással, helyezkedéssel együtt.

Ha az államfő aláírja a törvényt, az a már most is érzékelhető nemzetközi tiltakozás kiteljesedését hozhatja magával, ráirányítva még jobban a figyelmet felvidéki testvéreinkre.

Ha pedig az államfő nem írja alá, hanem visszaküldi a törvényt a parlamentnek, abból az a szokatlan helyzet következhet, hogy

a szlovák politikusok kénytelenek lennének újratárgyalni a dolgot, így akár kisebb, akár nagyobb részben kiállni a magyarság jogai mellett, elismerve, hogy márpedig igenis énekelhetik a magyar szívű szurkolók felvidéki csapatuk meccsein a magyar himnuszt.

Ha így alakulna a történet, szép elégtétel lenne a megbűnhődött múltért és jövendőért.

(Kép forrása: felvidek.ma)

süti beállítások módosítása