Hölvényi: A helyi keresztények megerősítésével állhat talpra Szíria
SZEMlélek 2019. április 04.

Hölvényi: A helyi keresztények megerősítésével állhat talpra Szíria

A keresztény egyházak megerősítése nélkül Szíria "nem állhat helyre", ugyanis társadalmi elfogadottságuk révén ezek hídszerepet töltenek be a polgárháború sújtotta régióban az oktatásban, az egészségügyben és a kultúrában - jelentette ki Hölvényi György kereszténydemokrata európai parlamenti képviselő szerdán Brüsszelben az MTI-nek a témában rendezett konferenciáról nyilatkozva.

sziria2.jpg

A képviselő - aki egyúttal az Európai Parlament néppárti frakciójában (EPP) a vallások közötti párbeszéddel foglalkozó munkacsoport társelnöke - hangsúlyozta, ha a keresztények elmenekülnek a konfliktusok elől, és nem térnek vissza Szíriába, az az ország jövőbeni kibontakozását, biztonságát, társadalmi struktúráját alapvetően érinti. Ezért kötelessége Európának a közel-keleti keresztény közösségek megerősítése, nem vallási, hanem emberi jogi és biztonsági alapon - emelte ki.

A vallások közötti párbeszéd munkacsoport - hamarosan lejáró - mandátuma alatt rendezett utolsó konferenciáját követően Hölvényi György aláhúzta: a szíriai újjáépítésben fontos együttműködési partnerek az egyházak, mert vallási vagy nemzetiségi hovatartozás figyelembe vétele nélkül gondoskodnak a rászorulókról, nyújtanak széles körű segítséget, és megteremtik a feltételeket ahhoz, hogy mindenki saját kultúráját és vallási örökségét ápolja és megőrizze.

Az EP-képviselő arról tájékoztatott, hogy a mintegy 18 millió lakosú Szíriában nyolcévnyi háborút követően több mint 13 millió ember szenved szükséget. A lakóhelyüket elhagyni kényszerültek száma körülbelül 11,8 millió. Szíria szomszédos országaiban mintegy 5,6 millió szíriai menekült él. A keresztények aránya a szíriai népességben drámaian csökkent, ma a népesség alig 3 százalékát képviselik - mondta.

Hölvényi György arra hívta fel a figyelmet, hogy számos okból kifolyólag a humanitárius segítségnyújtás nem mindig éri el a lakosságot. "A segítségnyújtás nem függhet össze a szíriai vezetéssel kapcsolatos konfliktussal és az érvényben lévő embargóval" - fogalmazott.

Mint elmondta, a megszorító intézkedések nem az államot, hanem az embereket sújtják. Tiszteletben tartásuk mellett meg kell találni a lehetőségét annak, hogy a helyi keresztény és a meghatározó mérsékelt iszlám közösségek közötti jó viszony erősítése révén azokat érjék el a támogatások, akik a legjobban rászorulnak. Az európai humanitárius segítségnyújtás ugyanis elengedhetetlen ahhoz, hogy az emberek visszatérhessenek hazájukba - húzta alá.

Szavai szerint mihamarabb megoldást kell találni - beleértve a jogi megoldásokat, a humanitárius segítségnyújtás lehetőségeit és az újjáépítés részleteit is - a szíriai emberek életének javítása érdekében.

Noha a májusban esedékes európai parlamenti választásokat követően több képviselő is elhagyja az Európai Parlamentet, az EPP képviselőcsoportja és a kereszténydemokraták az új összetételű Európai Parlamentben is folytatják a szíriai nép sorsával foglalkozó munkájukat - tette hozzá Hölvényi György.

(Forrás: MTI)

süti beállítások módosítása