Együtt fog piknikezni a német kancellár és a magyar kormányfő?
SZEMlélek 2019. április 03.

Együtt fog piknikezni a német kancellár és a magyar kormányfő?

Sajtóinformáció szerint Magyarországra jöhet Angela Merkel, hogy részt vegyen a Páneurópai Piknik 30. évfordulójára szervezett megemlékezésen.

piknik.jpg

– A német kancellár hivatala már visszaigazolta, hogy a politikus elfogadta a meghívást, így a látogatás biztosra vehető – állítja meg nem nevezett kormányzati forrásra hivatkozva a Népszava. Ugyanők diplomáciai forrásból viszont úgy értesültek, hogy bár valóban érkezett Berlinből egy „elvi igen”, a német fél még „lebegteti egyelőre a kérdést”.

A lap emlékeztet: Angela Merkel legutóbb 2015 februárjában járt Budapesten, ahol egy meglehetősen feszült hangulatú sajtótájékoztatót tartott Orbán Viktor kormányfővel. A vizitet megelőző nyáron mondta el Orbán Viktor Tusnádfürdőn a híres-hírhedt vízióját az „illiberális demokráciákról”, amellyel nemzetközi botrányt okozott és jelentősen rontotta a német-magyar politikai kapcsolatokat. Merkel szóba is hozta a témát Budapesten, hangsúlyozva, hogy az Európai Néppártnak keresztény, szociális és liberális gyökerei is vannak, így „a demokrácia tekintetében nem tud mit kezdeni az illiberalizmus fogalmával”.

1989. augusztus 19-re magyar fiatalok szerveztek „pikniket” az osztrák határhoz, az esemény híre elterjedt az akkor már hónapok óta Magyarországon veszteglő több ezer NDK-állampolgárhoz is, akik nem akartak visszatérni a hazájukba, hanem az akkori NSZK-ba próbáltak továbbutazni, de ehhez nem voltak meg a vízumuk. A „piknikre” Sopron mellé érkező keletnémetek aztán egyszerűen áttörték – az akkor már csak látszólag őrzött – határzárat és tömegesen távoztak.

(Forrás: Népszava, fotó: paneuropaipiknik.hu)

süti beállítások módosítása