Nem tréfa: egy humorista lehet Ukrajna elnöke
SZEMlélek 2019. április 01.

Nem tréfa: egy humorista lehet Ukrajna elnöke

Volodimir Zelenszkij közel kétszer annyi szavazatot szerzett az elnökválasztás első fordulójában, mint Petro Porosenko hivatalban lévő államfő – a voksok negyven százalékának összeszámlálása alapján.

ukran_elnok.jpg

Érdemes óvatosan közelíteni az április elsején megjelenő információkhoz, de ez most tényleg komoly: keleti szomszédunk népe egy tréfamestert látna szívesen az államfői poszton. Miután tőlünk északra, Szlovákiában egy civil jogvédő lett az első női elnök, elgondolkodtató, mi lenne, ha idehaza is a választópolgárok dönthetnének ebben a kérdésben.

Ami biztosnak tűnik: az UNIAN hírügynökség közlése alapján az ukrán központi választási bizottság részeredményei szerint Zelenszkij a szavazatok 30,2 százalékát gyűjtötte össze, Porosenkóra pedig a résztvevők 16,7 százaléka adta voksát. A harmadik helyen Julija Timosenko, a Haza (Batykivscsina) párt jelöltje, volt miniszterelnök végzett a szavazatok 13,1 százalékával. A negyedik pedig Jurij Bojko ellenzéki jelölt 11,5 százalékkal. A többi jelölt hét százaléknál kevesebb szavazatot kapott.

A választási bizottság részeredményeiből ítélve – ha a többi voks összeszámlálásakor nem változik érdemben a sorrend – a második fordulóban Zelenszkij és Porosenko méri össze erejét.

Hogy mégis legyen valami csavar a történetben, Timosenko választási stábjának vezetője, Szerhij Szoboljev azt állítja, hogy az ő szavazatszámlálásuk alapján nem Porosenko, hanem az ő jelöltjük végzett a második helyen. Ők feldolgozták már a szavazatok több mint 63 százalékát, és ezek alapján Zelenszkij a voksok 28,1, Timosenko 16,1, Porosenko pedig 15,2 százalékát szerezte meg. Ki tudja, miként dolgozhatja fel saját berkein belül egy jelölt stábja a választási eredményeket, de talán erre is fény derül hamarosan. Vagy nem. Úgy tűnik, a humorista első helyezésében ők sem kételkednek.

Porosenko kampányemberei viszont hisznek a hivatalos részeredményeknek, sőt, szerintük a regnáló államfőnek több esélye van megnyerni a második fordulót, mint Zelenszkijnek.

Amint már jeleztük: április elsején minden kijelentést érdemes a megszólaláshoz illő komolysággal kezelni.

(Az információk forrása: MTI, fotó: karpathir.com)

süti beállítások módosítása