Ferenc pápa a migránsokhoz: az egyház szívében vagytok
SZEMlélek 2019. április 01.

Ferenc pápa a migránsokhoz: az egyház szívében vagytok

Marokkói apostoli látogatása során a rabati katolikus karitász központot is felkereste a katolikus egyházfő. A helyi szeretetszolgálat évente 8 ezer migráns ellátásáról gondoskodik.

marokko.jpg

– Sebeitek az égig kiáltanak, senki sem lehet közömbös a szenvedéseitek iránt – kezdte beszédét Ferenc pápa. Hivatkozott az ENSZ rendezésében 2018-ban a marokkói Marrakeshben tartott migrációs konferenciára, idézve vendéglátója, VI. Mohammed akkori szavait: „Egy migráns nem több vagy kevesebb ember, hollététől függően, hogy a határ egyik vagy másik oldalán áll”. Elismerőleg szólt „a fejlett társadalmak pozitív előrelépéseiről”, de megjegyezte: „Senki nem maradhat érzéketlen azok iránt, akik az ajtóinkon kopogtatnak”. A pápa óvott a „hamis bálványoktól” , melyek „csak a boldogság látszatát keltik, valójában pedig leigáznak bennünket.” „Egy szívtelen társdalom csak meddő anya. Ti nem vagytok peremre szorítottak, az egyház szíve közepében álltok!”

– Négy igével akarlak segíteni benneteket: befogadni, oltalmazni, előmozdítani és integrálni – mondta a pápa. – Ez a négy ige mindenkit kötelez, bár más és más formában, hogy méltóbb, biztosabb és együttérzőbb életet tudjunk biztosítani.

Az egyházfő szerint a migránsok útja során a legelső segítőtárs maga a másik migráns, aki első személyben ismeri a vándorlás szenvedéseit, éppen ezért „ti legyetek az első főszereplői és kezelői ennek a folyamatnak”.

(Forrás: vaticannews.va)

süti beállítások módosítása