"Igenis pánikba kell esni"
SZEMlélek 2019. március 29.

"Igenis pánikba kell esni"

A klímavédelem ikonikus alakjává vált svéd tinilány ezúttal egy berlini tüntetésen mondott felrázó beszédet.

greta.jpg

Ha péntek, akkor bolygóvédő demonstráció: újból több tízezer diák tüntetett az éghajlatváltozás feltartóztatásáért Németországban, a pénteken tanítási időben tartott megmozdulások vezetője a Fridays for Future (Péntekenként a jövőért) elnevezésű nemzetközi mozgalom 16 éves alapítója, a svéd Greta Thunberg volt.

Az immár világszerte ismert stockholmi tanuló a német főváros egyik jelképének számító Brandenburgi kapunál 25 ezresre becsült tömeg előtt angolul elmondott beszédében kiemelte, hogy amikor az iskolások elmondják a felnőtteknek, hogy félnek a jövőtől, "csak megsimogatják a fejünket, és azt hajtogatják, hogy minden rendben lesz, ne aggódj", pedig a rohamos klímaváltozás láttán szerinte "igenis aggódni kell, és pánikba kell esni".

– Mi csak jövőt akarunk, olyan sok ez – vetette fel a drámai kérdést Greta Thunberg, hangsúlyozva, hogy az idősebb nemzedékek kudarcot vallottak, nem szálltak szembe a globális éghajlatváltozással, az emberiség történetének legnagyobb katasztrófájával.

berlin.jpg

Meggyőződése, hogy ezen változtatni kell, ebben a fiataloknak is van feladatuk. Mindenkinek tennie kell az éghajlatvédelemért a személyes környezetében, "ki kell lépni a komfortzónából", és akinek még nincs választójoga, meg kell győznie szüleit és nagyszüleit, hogy "szavazzanak a jövőnkre".

A tüntetésen sokan transzparensekkel jelentek meg. "Nagypapa, hogy néz ki egy hóember?" – állt az egyiken. "Havat akarok karácsonyra!" – ez szerepelt egy másik diák tábláján.

Pénteken Berlinnel együtt húsz németországi városban tartottak klímavédelmi demonstrációt iskolások tanítási időben. A mozgalom a következő hetekben is folytatja a sztrájkot. – Addig kerüljük az iskolát, amíg a politika el nem kezdi tenni a dolgát – nyilatkozott a Fridays for Future egyik németországi főszervezője, Luisa Neubauer a Bild című lapnak.

Greta Thunberg 2018. augusztus 20-án kezdte sztrájksorozatát, azon a pénteki napon az iskola helyett a svéd törvényhozás épületéhez ment, hogy tüntessen a klímaváltozás elleni cselekvésért. Sztrájksorozata globális tömegmozgalommá szerveződött, az eddigi legnagyobb akciót március 15-én szervezték, 123 országban kétezernél is több helyszínen tartottak tüntetést.

(Forrás: MTI, képek: tagesspiegel.de, malaymail.com)

süti beállítások módosítása