Most lettem Justin Bieber rajongója
Gégény István 2019. március 27.

Most lettem Justin Bieber rajongója

Nem a dalai váltottak ki különös hatást bennem, hanem az a döntés, amit, amiért és ahogyan meghozott.

bieber.jpg

A címbeli megfogalmazásban az az üzenet is benne foglaltatik, hogy eddig nem érdekelt különösebben a 25 éves kanadai srác életpályája. Rajonghatnak érte százmilliók, hozhatnak milliárdnyi kattintást a videói, szerepelhet mozifilmekben, sorozatokban – csupán egy volt a rengeteg híres popsztár közül számomra. Bevallom, a "Love Yourself" című dalának a dallamvezetése még tetszik is, a Despacito feldolgozását pedig ötletesnek találom. De ennyi.

Március 26-án azonban bejelentett valamit, amivel azonnal elnyerte a tiszteletemet. A 11 éve a popsztárok pályáján üstökösként hasító, slágerlistákat ostromló ifjú titán nem vonul ugyan vissza, nem égett ki, hiába írnak ilyesmit hangzatos címekben különböző felületeken, ám szünetet tart. Ráérzett ugyanis, hogy kezdi felőrölni az a boldogtalanság, ami abból fakad, hogy egész tinikorát és eddigi húszas éveit turnézással töltötte, s a rajongóit sem akarja átverni azzal, hogy nem azt kapják a koncerteken a pénzükért, amit joggal elvárnának tőle.

– Elkövettem hibákat, amiket mind megteszünk, most pedig arra akarok fókuszálni, hogy orvosoljak néhány mélyen gyökerező problémákat, hogy ne omoljak össze, hogy éltessem a házasságomat és az az apa legyek, akivé válni szeretnék. A zene fontos szerepet tölt be az életemben, ugyanakkor semmi sem kerülhet sorrendben a családom és az egészségem elé – fogalmazta meg érzéseit a popsztár.

Már csak azért sem igaz az állítás, hogy ez valamiféle visszavonulás bejelentése lenne, mert Justin Bieber jelzi, lesz majd új albuma, csak most a zenénél fontosabb dolgokra akar koncentrálni. Ez pedig olyan emberi nagyságról tanúskodik, ami pont nem a kiégésről szól, hanem arról, hogy az illető minden küzdelme mellett igenis őrzi azt a nagyon fontos lángot, ami a kiégőkben kihunyt.

Talán nem igényel különösebb kommentárt, hogy miért tölt el szinte csodálattal ez a döntés. Az elmúlt években sorra haltak meg – akár önkezük által – olyan népszerű fiatalok, akik élhettek volna még. Ha valaki nem hallott volna még a Club 27-ről, ide kattintva tájékozódhat a valamiért egyként 27 éves korukban elhunyt sztárok egyre bővülő közösségéről. Jimi Hendrix, Jim Morrison, Kurt Cobain, Janis Joplin... Csak pár név a szomorú listáról. Mindössze 27 évig élt Amy Winehouse, míg Avicii, a világ egyik legismertebb DJ-je 28 évesen távozott közülünk. Ha nincs is emögött tudományos magyarázat, emberi ok nagyon is felfedezhető. Aki két végén égeti a gyertyát, hamarabb a teljes történet végére érhet.

Justin Bieber idejekorán felismerte, hogy van fontosabb a rajongóknál, a sikernél, csillogásnál, eladási adatoknál, slágergyártásnál. Észrevette a falat, és úgy döntött, nem kíván fejjel nekirontani. Olyan belső érték ez, ami éppen a sztárok világában tűnik hiánycikknek.

Ha nem is tökéletes a párhuzam, hasonló döntés ébresztett bennem mély tiszteletet XVI. Benedek pápa kapcsán. Ő is eljutott egy pontra, amikor belátta, hogy átléphetetlen korláthoz érkezett. Ahogy a tinik bálványa, úgy ő is sokak örömére maradhatott volna a pozíciójában, de meghozta azt a döntést, amit akkor is a leghelyesebbnek érzett, ha ez egyesekben értetlenkedést, másokban összeesküvések kifundálást váltotta ki. Benedek és Justin története abban mindenképp párhuzamba állítható, hogy mindketten a saját lelkiismeretük, belső iránytűjük szerint hoztak meg egy komoly döntést, amely áldozatokat követelt tőlük.

Valahol itt kezdődik az igazi emberi nagyság. Amikor elfogadjuk, hogy nem vagyunk mindenhatók, vannak gyengeségeink, tiszteletben tartjuk a korlátokat, s merünk hátrébb lépni, visszább vonulni, a nyilvánosság helyett az elcsendesedést, saját belső ügyeink rendezését választani.

Meggyőződésem, hogy ilyen példaképekre van szüksége a fiataloknak. Ha pedig jó példát szeretnék említeni az éppen aktuális böjtölésre, jelenleg nem tudnék a régebb óta fiataloknak sem mást ajánlani, mint hogy kövessék a 25 éves ifjú férj cselekedetét. Figyeljenek jobban oda a szeretteikre, önmagukra, éljenek hitelesebben, fedezzék fel és próbáljanak megoldást találni a mélyben gyökerező problémáikra. Mert ez az igazi boldogság útja.

(Kép forrása: Justin Bieber közösségi oldala)

süti beállítások módosítása