Óvodában maradó iskolaérettek
SZEMlélek 2019. március 25.

Óvodában maradó iskolaérettek

Miért nem kezdik el "időben" az iskolát a kisdiákok?

iskolaerett_ovodasok.jpg

A Fővárosi Szülők Egyesülete a Gyermekekért (FŐSZEGY) nemrég közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy egyes helyeken visszatartják a 6 éves tanköteles gyerekeket az óvodák, nem engedik őket iskolába járni.

– A 6 éves gyermekek iskolába történő beiratkozásának feltétele az óvodai szakvélemény bemutatása. Ha kevés az óvoda körzetében lakó gyermek, akkor az óvoda nem javasolja a 6 éves gyermekek felvételét az iskola első évfolyamára – állítja a FŐSZEGY.

Ha a szülő kifogásolja, hogy iskolakezdéshez fejletlennek nyilvánítják gyermekét, akkor szakértői vizsgálatra küldik. A szakértői bizottságok az egyesület meglátása szerint úgy működnek együtt az óvodákkal, hogy „beilleszkedési, tanulási, magatartási zavarral" küzdőnek minősítik óvodások ezreit, pedig nincs olyan óvodás gyermek, aki komplex módon egyszerre küzd „beilleszkedési”, „tanulási” és „magatartási” zavarral, hiszen az óvodában még nem tanulnak a gyerekek.

A szervezet emlékeztet: azért vannak az óvodák, hogy 3 év alatt megoldják a rájuk bízott kisgyermekek esetleges „beilleszkedési" és „magatartási" problémáit. Arra hívják föl a szülőtársak figyelmét, hogy a szakértői bizottságok márciusban mégis tömegesen „gyártják” a beilleszkedési, tanulási és magatartási nehézséggel küzdő 6 éves gyermekeket, és kérik, a szülők ne egyezzenek bele, ha az iskolaérett gyereküket közéjük sorolnák, mivel ezt a jogi bélyeget többé nem lehet levenni róluk.

Az iskolaérett gyermekek tömeges visszatartása az óvodákban, azt jelenti, hogy már több 7-8 éves gyermek van az általános iskolák 1. évfolyamain, mint a 6 éves korú – állítja közleményében a Fővárosi Szülők Egyesülete a Gyermekekért.

(Forrás: MTI/OS)

süti beállítások módosítása