Miért hagyják el a fiatalok az egyházakat?
SZEMlélek 2019. március 15.

Miért hagyják el a fiatalok az egyházakat?

Hazai és nemzetközi kutatások egyaránt foglalkoznak a látványos jelenséggel.


kotoszo.jpg

A hagyománytisztelet és a szülői nyomás már régen nem elegendő ok arra, hogy egy 21. századi fiatal templomba járjon. A társadalom nem közösíti ki azt, aki elhagyja a kereszténységet, sőt egy ilyen lépéssel egyre nagyobb népszerűségre lehet szert tenni. 

Az amerikai Barna Group kutatócsoport 2011-ben publikálta négy éven át tartó vizsgálódásainak eredményeit.

A felmérés alapján azt lehet mondani, hogy a keresztényként nevelkedett fiatalok ötvenkilenc százaléka hagyja el az egyházat, miután belép a kritikus tizennyolc–huszonkilenc éves korcsoportba. 

Hogy mi a problémájuk? Többek között olyan alapvető értékeket és berendezkedéseket kérdőjeleznek meg, mint a házasság fontossága vagy az egyházi intézmény szükségessége.

A Barna Group szerint e korosztály tagjai úgy érzik, hogy legégetőbb kérdéseiket nem tudják feltenni a templomban. A mai modern technológiának köszönhetően rengeteg különféle választ találnak az interneten, melyek sokszor egymásnak ellentmondó információkat tartalmaznak, és még nagyobb zavarodottsághoz vezetnek. 

Ugyanakkor túlságosan merevnek gondolják az egyházat, egy olyan intézménynek, mely megakadályozza őket abban, hogy teljes életet éljenek. Sok amerikai fiatal úgy érzi, hogy választania kell a modern kultúra és az egyház között.

Az amerikai kutatók szerint a probléma orvoslásához az egyházaknak valódi párbeszédre és valódi válaszokra van szükségük.

„Ne söpörjük a szőnyeg alá a dolgokat. Tegyük fel a kérdéseket a tudományról, szexualitásról, kultúráról és életstílusról. Ne ítéljük el a kérdezőket, adjuk meg a fiataloknak azokat az eszközöket, melyek segítenek nekik abban, hogy szembenézzenek a modern kor kihívásaival” – fogalmaztak a Barna Group munkatársai.

Bővebben a tanulmányról ide kattintva olvashat.

(Forrás és kép: kotoszo.blog.hu)

süti beállítások módosítása