50 év felett sem kockázatosabb szülni, mint negyvenen túl
SZEMlélek 2019. március 14.

50 év felett sem kockázatosabb szülni, mint negyvenen túl

Egy új izraeli kutatás szerint az ötvenen túli nőknek éppolyan biztonságos a gyermekszülés, mint a negyvenen túliaknak, és ez a születő gyerekek számára sem kockázatosabb - ismertette a sciencedaily.com tudományos portál.


A negevi Ben-Gurion Egyetem és a Szoroka Egyetemi Kórház kutatói egy Las Vegas-i orvosi konferencián számoltak be eredményeikről a közelmúltban. A tanulmányhoz az 50 éven felüli nők terhességi komplikációit vizsgálták meg abból a szempontból, hogy a fiatalabb anyákhoz képest van-e különbség és növekszik-e kockázat.
A kutatók megállapították, hogy az orvosi és technológiai fejlődésnek köszönhetően - beleértve a mesterséges megtermékenyítést és a petesejtbeültetést - az az életkor, amelyben a nők még szülőképesek, fokozatosan kitolódott.

"Úgy tűnik, a gyermekszüléssel kapcsolatban az ötven az új negyven"

- jelentette ki Ejal Seiner, a Szoroka kórház szülészeti és nőgyógyászati osztályának igazgatója, a kutatócsoport tagja. A tanulmány során a Szorokában zajlott 242 771 szülést vizsgáltak meg, ezek közül 234 824 esetben - 96,7 százalék - az anya negyvennél fiatalabb volt. A fennmaradó szüléseknél a 40 és 50 közötti anyák és az 50 feletti anyák eseteit vetették össze.
Olyan tényezőket vettek figyelembe, mint a koraszülés, a terhességi cukorbetegség, a magas vérnyomás és a császármetszés. Arra is figyeltek, hogy az újszülött milyen egészségi állapotban jött világra, mekkora volt a halandóság és mennyire volt veszélyes a szülés. A kutatók megállapították, hogy minden komplikációnak magasabb kockázata volt a 40 évesnél idősebb nőknél, mint a fiatalabbaknál. Ugyanakkor kiderült, hogy az 50 évesnél idősebb nőknél nem növekedett a kockázat a 40 és 50 közöttiekhez képest.
Sejner azonban hangsúlyozta, hogy

a 40 éven felüli nők terhességét különös figyelemmel kell kísérni, az 50 éven felüliekére pedig még jobban oda kell figyelni.

(Forrás: MTI)

süti beállítások módosítása