Kampány indult a könnyebb lakáshoz jutásért
SZEMlélek 2019. március 13.

Kampány indult a könnyebb lakáshoz jutásért

Nyilvántartásba vett az Európai Bizottság egy polgári kezdeményezést, amelynek célja a jobb pénzügyi és jogi keretfeltételek megteremtése annak érdekében, hogy Európában mindenki könnyebben juthasson lakáshoz.

housing.jpg

A "Housing for All" nevű kampány indítványozói arra kérték a bizottságot, hogy biztosítson mindenki számára könnyebb hozzáférést a szociális és megfizethető lakhatáshoz, tekintsen el a maastrichti kritériumok alkalmazásától az ilyen típusú lakások építését célzó állami beruházások esetében, és gondoskodjon arról, hogy a nonprofit és fenntartható ingatlanfejlesztéssel foglalkozó felek könnyebben juthassanak uniós finanszírozáshoz.

Emellett szabályozás kidolgozását sürgették a rövid távú bérletekre vonatkozóan, valamint statisztikák összeállítását az európai lakhatási szükségletekről.

A brüsszeli testület tájékoztatása szerint a nyilvántartásba vételről szóló határozat pusztán a javaslat jogi elfogadhatóságát érinti, a tartalmát ebben a szakaszban nem vizsgálták.

A regisztrációt követően egy év áll rendelkezésre egymillió támogató aláírás összegyűjtésére legalább hét különböző uniós tagállamból. Ha ez sikerül, az Európai Bizottságnak három hónapon belül reagálnia kell: elfogadhatja, de el is utasíthatja a kérelmet, azonban a döntését mindenképpen indokolnia kell.

(MTI, illusztráció forrása: housing-for-all.eu)

süti beállítások módosítása