13 gyermek apja, orvos, herceg, hős, példakép
Madocsai Bea 2019. március 13.

13 gyermek apja, orvos, herceg, hős, példakép

A 10 éve fennálló Dr. Batthyány László Orvoskör a névadó önzetlen doktor követőit díjazta.

batthyany_mut.jpg

Batthyány-Strattmann László magasra tette a mércét. Élhetett volna kényelmesen birtokai jövedelméből, hódolhatott volna a vadászatnak, lovaglásnak, élvezhette volna a főnemesi rend kiváltságait. Ő azonban más utat választ. – Életem egyik fő célja volt, hogy tevékenységemmel a szenvedő emberiséget szolgáljam – írja végrendeletében.

Orvos lesz, szemész. Köpcsényben álló kastélya mellett 1898-ban saját pénzéből modern kórházat építtet. Jövedelmének több mint kétharmad részét fekteti a kórházba, ahol naponta 80–100 beteget kezel. A szegény sorsú betegeitől nem hogy nem fogad el pénzt, de még ő segít nekik az utazásuk költségeinek fedezésében, sőt van, akinek saját cipőiből, ruháiból ad. Amikor 1915-ben herceg lesz, családjával Körmendre költözik, ahol újabb kórházat építtet. Nemcsak a gyógyításra szenteli idejét, hanem betegei figyelmes meghallgatására is. Ma úgy mondanánk, holisztikus szemléletű orvos, aki nem csak a betegséget, hanem a beteg embert nézi a maga teljességében: testi, lelki, szellemi és szociális egységében. S emellett tizenhárom gyermekéről gondoskodik, nagy szeretettel neveli őket, és példát mutat nekik arra, hogyan lehet boldog, harmonikus házasságban élni.

Életének csak egy-egy szeletében is nehéz a nyomába lépni! Persze, már az is nagy dolog volna, ha valaki "pusztán" a vagyonát adományozná az egészségügy fejlesztésére, "csak" tucatnyi gyereket indítana el a tisztességes élet útján, "mindössze" a szívét-lelkét, szakmai tudása javát adná bele a teljes embert gyógyító munkájába, vagy "egyszerűen" láthatóvá tenné, hogy a házasság lehet örömteli helye mindkét fél kiteljesedésének.

batthyany_arckep.jpg

A 10 éve alapított Dr. Batthyány László Orvoskör küldetésének tartja, hogy a boldoggá avatott doktor életpéldáját ismertté tegye, a róla elnevezett egyesület tagjai egymást támogassák abban, hogy életükkel, hivatásuk gyakorlásával tanúságot tegyenek az önzetlen szolgálatról. A szervezet segíti a teljes lelki és testi egészség megteremtését és megőrzését szolgáló módszerek kutatását; népszerűsíti az egészséges életmódot, valamint támogatást nyújt a rászorulóknak.

Amikor megalakulásuk jubileumára készültek, az egyesület vezetősége ösztöndíj pályázatot írt ki, hogy olyan leendő orvosokra bukkanjanak, akik példaképként tekintenek Batthyány-Strattmann Lászlóra; szakmai és emberi hozzáállásukkal igyekeznek – lehet, hogy ma még csak apró lépésekkel – a nyomdokaiban járni. A huszonkilenc beérkező pályázat közül Bedics Gáborét, (PTE ÁOK VI. év), Kárász Nóráét (SE ÁOK II.év) és Újházi Domonkosét (SE ÁOK VI.év) jutalmazták. A díjátadási ünnepségen Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár kérdésemre elmondta, a jó orvosnak akkora hittel kell rendelkeznie, hogy a nehéz helyzetekben is tudjon abból adni a beteg embernek. Az egyesület elnöke, Faigl Ilona minél több fiatalt szeretne bevonni a Dr. Batthyány László Orvoskör munkájába, s ezzel a pályázattal – úgy tűnik – sikerült is elérni őket.

süti beállítások módosítása