Hölvényi György: Kicsit újra gyermekek vagyunk itt, Kongóban
SZEMlélek 2019. március 08.

Hölvényi György: Kicsit újra gyermekek vagyunk itt, Kongóban

Az európai parlamenti képviselő egy Afrikában misszionáriusként szolgáló magyar szemorvosnál tett látogatásának élményeit fogalmazta meg.

riki.jpg

– Látunk és láttatni szeretnénk – írja összefoglalójában a brüsszeli politikus, miközben annál a szemorvos Hardi Richárdnál vendégeskedett Böjte Csaba és Sajgó Szabolcs szerzetesekkel együtt, aki 2016 decemberében adott interjút a SZEMléleknek.

Richárd testvér korunk igazi misszionáriusa, 8 millió ember egyetlen szemsebésze. A látogatás összefüggésben van azzal, hogy hazánk 1 millió dollárral támogatja Richárd Testvér szemészeti klinikájának kibővítését, az állandó műtéti részleg felépítését, valamint a mobil műtéti kapacitás kibővítését.

– Itt van az életműve, sok ezer kilométerre Magyarországtól. 1200 kilométerre Kinshasától, Demokratikus Kongó fővárosától – írja Hölvényi György Hardi Richárdról. – Itt gyógyítja vak és látássérült emberek tízezreit. Most három napra láthatjuk a munkát, a kongói vidék életét. Ünnepelni jöttünk, letettük az épülő magyar szemklinika alapkövét. Úgy látjuk, Rikinek, Richárd Testvérnek, a szerzetesnek és dr. Hardi Richárd szemsebésznek is örömet okozunk. Nagy lelkesedéssel, de az alaptermészetéhez tartozó tapintattal mutatja be a házat, a klinikát, a tervezett klinika és víztározó helyét és terveit.

– Hétfő van, hétkezdés. Riki, Richárd Testvér, dr. Hardi Richárd szemsebész működés közben mutatja be a klinikáját, jelenlegi állapotában. Hatvan-hetven ember vár a kezelésre. Lefényképezzük a Morvay Levente barátom által beszerzett és eljuttatott optikai csiszolóberendezést. Ez is megjött. Örülni fog a képnek. Még Riki missziójához elengedhetetlen teherautóját is vezethetem. Megtiszteltetés és öröm. Lelkesen mutatja a felezőt és difizárakat. Kicsit újra gyermekek vagyunk itt, Kongóban. Hála Istennek Rikiért, Richárd Testvérért, dr. Hardi Richárdért, a lehetőségért, a nagyszerű csoportért, az ittlétért. Indulás előtt mindenki ajándékot kap. Én egy helyi pálinkát és egy sakkot. Az utóbbit erős szimbólumként értelmezem. Köszönöm - zárja összefoglalóját az EP-képviselő.

A teljes képes beszámoló ide kattintva olvasható.

süti beállítások módosítása