Próbáltad már a pozitív böjtöt?
Madocsai Bea 2019. március 06.

Próbáltad már a pozitív böjtöt?

Porból lettél, porrá leszel... De mi van a kettő között?

porbol_vagy.jpg

Hamvazószerdán, vagy a rá következő vasárnap elmész a templomba, hogy a pap, miközben hamuval meghinti a fejedet, emlékeztessen, hogy porból vagy és porrá leszel? Arra gondolsz, hogy negyven, önsanyargatásban töltött nap áll előtted? A böjtölés nem pusztán lemondással járhat!

– Ha csak a hiányra és a lemondásra koncentrálsz az életedben, abba bele lehet savanyodni

– hívta fel minap a figyelmemet az érseki szeminárium spirituálisa, és Jézus szavait idézte: „Azért jöttem, hogy életük legyen, és bőségben legyen.”

Miért is ne töltenéd a következő negyven napot az életre koncentrálva? Pozitív böjtnek nevezhetjük, ha nem arra figyelsz, milyen hiányérzeted van, amikor valamilyen ételtől (hústól, édességtől stb.), vagy kedvenc időtöltésedtől (számítógépes játék, hétvégi buli, közösségi oldalak böngészése, stb.) tartózkodsz, hanem arra, hogy fölfedezd, mi mindentől képes vagy szabaddá válni! Így a böjt a szabadság fokmérője lehet. Márpedig szabadságra kaptunk meghívást!

Nem csak az tölt el örömmel, hogy szabad vagy a nassolástól, cigarettázástól, alkoholtól vagy az okostelefonodtól, hanem az is, hogy képes vagy valamit tenni másokért.

A pozitív böjtöd része lehet, ha minden reggel elhatározod: ma megdicsérek valakit.

Igyekszem észrevenni a közelemben lévő személy valamilyen jó tulajdonságát, cselekedetét, és azt vissza is jelezem neki. A mai világban oly nagy szükség van az elismerő szavakra! Ezzel az ő szívét is emelem: benne is növekedhet az élet. Nem szomorúságra hív az Isten! Ferenc pápa emlékeztet, hogy szomorú szívvel nem lehet az Evangéliumot hirdetni. Az Evangélium jelentése: örömhír. Annyi a szomorú ember! Miért ne határozhatnád el, hogy minden nap örömöt okozol valakinek?

Így a nagyböjt nem szomorú, szürke időszak lesz, hanem néhány nagyon is pezsgő, izgalmas, érdekes hét – mondta a lelki vezető – amiben benne lehet az a várakozás is, hogy várod, hogy teljesen megújulj, várod Jézus eljövetelét, várod a föltámadást. Nem csak a személyes megújulásodat, hanem az egész társadalomét.

A különbség a keresztény böjt és a jógaböjt, léböjtkúra vagy fogyókúra között abban rejlik, hogy a keresztény böjtben ott van a másik személyért való aszkézis, a másikra való odafigyelés: az, hogy a böjtöm nem önmagamra mutat, hanem egy másik személyre. És ezzel felidézem azt a kapcsolatot, ahogyan Isten viszonyul az emberhez. Ahogyan az Úr a porból életre keltett engem és meghívott, hogy szabad legyek, és hogy vele legyek.

Madocsai Bea

süti beállítások módosítása