Ezek az év legjobb keresztény dalai!
SZEMlélek 2019. február 26.

Ezek az év legjobb keresztény dalai!

Nyolcan vehettek át elismeréseket a keresztény könnyűzene ünnepén, a Szikra Gálán, amely valóban keresztény, valóban zenés és valóban ünnepi volt.  

bks_2602_1.jpg

A Szikra-díjat eddig két alkalommal, 2016-ban és 2018-ban ítélték oda, a legkiemelkedőbb keresztény könnyűzenészeket díjazva. Szikra-díjjal büszkélkedhet többek között Pajor Tamás, Oláh Gergő, Havas Lajos – Bolyki András, a Helyes_Beat, az Új forrás Etno-Gospel, a Magidom, Sillye Jenő, Cserpes Abigél Sára, az Unless zenekar, Durkó Heléna - Ferencz Péter, a Pünkösdi Zenei Misszió, Petrőcz Rafael Mikes (Tibes) és a Keresztkérdés zenekar.  

A legnívósabb, keresztény szellemiségű alkotók és előadók elismerését célzó kezdeményezés az amerikai GMA Dove Awards mintájára, és szakmai partnerségével jött létre. A Szikra-díj célja a keresztény zene hazai tehetségeinek elismerése, a zenészek szakmai fejlődésének elősegítése és új alkotások inspirálása.

2019-ben az eddigi legméltóbb körülmények között zajlott a gálaest a Nemzeti Kulturális Alap, az NKA Hangfoglaló Könnyűzenei Támogató Program és a Várkert Bazár támogatásának köszönhetően.

Az idei Szikra-díjat öt kategóriában adták át, emellett egy közönségdíjat, egy életműdíjat és egy külön díjat is odaítélt a szakmai zsűri. A szakmai zsűri tagjai Bolyki György zenész, producer, a Szikra Projekt vezetője, Gável Gellért író, dalszerző, gitárművész, Madarász Isti filmrendező, forgatókönyvíró, Mező Misi zenész, a Magna Cum Laude frontembere voltak. A zsűri elnöke Horváth Gergely, rádiós műsorvezető, író és az NKA Hangfoglaló Könnyűzenei Támogató Program Kollégiumának tagja volt. A díjak átadásában a zsűritagokon kívül közreműködött Ferencz Péter és Caramel is.

A legjobb dal a The Sign Tékozló című felvétele, a legjobb dicsőítő dal Fóris Rita Hozzád jövök című dala, a legjobb előadás a Magidom és a Királydráma lett, a legjobb dalszövegért járó elismerést Kübler Dániel kapta a Nem véletlen című szerzeményért, a legjobb videóklip kategória győztese Pátkai Benjamin és Petrőcz Raffael lett, a Hidden Kingdom Idő című dalának videóklipjéért. A zsűri idén az életműdíjat Győri János Sámuel evangélikus lelkésznek ítélte oda eddigi munkásságáért.  

A közönség díjat a beérkezett szavazatok alapján a Keresztkérdés zenekar vehette át a Száraz lábbal című felvételért. A szakmai zsűri egy különdíjat is átadott, ezt a FOURisFive nevű formáció, azaz Fóris Attila, Rita, és három lányuk kapta ezért a dalért és videóklipért:

A gála fényét és zeneiségét számos minikoncert emelte, hisz néhány dal erejéig színpadra lépett Caramel, Mező Misi, Bolyki Balázs és a Bolyki Soul & Gospel Kórus, az Anima Soni, a Gável testvérek és a Pünkösdi Zenei Misszió is.

Mint Rétvári Bence államtitkár nyitó beszédéből kiderült, az állam támogatása nemcsak a hasonló események támogatására szorítkozik, hanem a jövőben az amatőr gyülekezeti, és a professzionális zenekarok munkáját is támogatja elsősorban hangszerek vásárlásával.

gtg.jpgÍgy okkal gondolhatjuk, hogy a jövőben a keresztény zene ünnepe nemcsak a gála lesz, hanem minden alkalom, amikor felcsendülnek a dalok, a következő díjátadókra pedig egyre több dalt neveznek be és egyre nehezebb lesz a zsűri dolga!

 

Gundel Takács Gábor

süti beállítások módosítása