Összefogás a rákkal küzdő magyar kajakos gyógyulásáért
SZEMlélek 2019. február 21.

Összefogás a rákkal küzdő magyar kajakos gyógyulásáért

Ifjúsági Európa- és többszörös magyar bajnok kajakos gyógykezelésére a hazai kajak-kenu társadalom mellett művészek is csatlakoztak a gyűjtéshez.

20180813toth-robert-kajakkenu.jpg

A rák egy agresszív fajtájával, az úgynevezett Adenoid Cystic Carcinoma nevű ritka daganatos megbetegedéssel küzd a 29 éves Tóth Róbert. A daganat először a könnycsatornáját támadta meg, majd áttétek alakultak ki a testében. A sportoló itthoni kezelése során a szeme mögötti daganatot sikerült teljesen eltüntetni, de a sugárterápia következményeként megvakult bal szemére Róbert, akit jelenleg a tengerentúlon kezelnek. A teljes gyógyuláshoz szükséges kezelést hazánkban nem tudják elvégezni, ezért támogatókat keresnek, akik az amerikai terápia finanszírozásában segítik őket.

- Volt már több vérvétel, CT és elkészítették a saját szövettani vizsgálatukat is. Ha minden igaz, február 22-én kezdődik a kezelés, amit előzetesen hat hónapra terveznek, de nem lehet tudni, pontosan meddig tart. A világon összesen 36 ember kerülhetett be a programba, amelyből itt, az MD Andersonban 8 hely van, és én köztük vagyok. Ez nagyon nagy szó! - nyilatkozta Róbert, aki feleségével, Diánaval február 11-e óta van Houstonban.

- Korábban úgy tudtuk, hogy a klinikai kezelések esetében a pácienst nem terhelik költségek, mivel azt a gyógyszercég állja, ezzel szemben kiderült, hogy csak a gyógyszer az, ami ingyenes, minden másért fizetni kell, ami összességében komoly kiadást jelent. Várhatóan a napokban megkapjuk a kalkulációt, amitől már előre rettegünk - olvasható a fidelio.hu oldalán.

Mindenki mellettem áll ebben a küzdelemben, amiben az egész világot felforgatjuk a gyógyulásom érdekében, ami fantasztikus érzés. Közben mégis nagyon nehéz feldolgozni, hogy végső soron a pénzen múlik, hogy egy 29 éves ember esélyt kapjon az életre. Nyilván így működik a világ, csak mégis szomorú. Éppen ezért nem lehet szavakba önteni, mit is jelent nekünk ez az összefogás.

Miklósa Erika, Polyák Lilla, Náray Erika és Józan László is támogatja a fiatal tehetséget a gyógyulásban. További információk a támogatás lehetőségeiről a fidelio.hu oldalán.

süti beállítások módosítása