Korábbi oktatási miniszter is tiltakozik a kierőszakolt változások ellen
SZEMlélek 2019. február 10.

Korábbi oktatási miniszter is tiltakozik a kierőszakolt változások ellen

Pedig Pálinkás József az első Orbán-kormány tagja volt. Vele együtt Beer Miklós, Csaba László, Lányi András és Szathmáry Eörs kezdeményezte a kultúra és a tudomány védelmét célzó párbeszédet.

palinkas.jpg

Több mint negyven tudós, művész csatlakozott ahhoz a nyilatkozathoz, amelyben közösen ítélik el a „kormánynak nem tetsző ágazatok” vagy nézetek „elsorvasztására” irányuló törekvéseket. A nyilatkozat a Válasz Online felületén jelent meg – az aláírók listájával együtt –, amelynek szövegét a szerkesztőség hozzájárulásával közöljük az alábbiakban.

* * *

NYILATKOZAT

Alulírottak kötelességünknek érezzük, hogy emlékeztessük a kultúra és a tudomány területén intézkedő állami vezetőket: a sikeres reformok alapos előkészítés és nyilvános mérlegelés nyomán születnek. Az érintettek akarata ellenére kierőszakolt változások a szellemi életben soha nem érik el a céljukat.

Meggyőződésünk szerint a mindenkori kormánynak nem feladata, hogy irányt szabjon az állampolgárok ízlésének és gondolkodásának, vagy a tudományos kutatás céljait egymaga jelölje ki. Kötelessége ellenben, hogy az adófizetők pénzéből megfelelő munkafeltételeket biztosítson a tudósok és művészek számára.

A tudás átadásáért és megújításáért a felelősség elsősorban az értelmiséget terheli. E felelősség tudatában kell visszautasítanunk az elhamarkodott döntéseket, a kizsarolt végrehajtást, az intézmények rendjének felforgatását, a kormánynak nem tetsző ágazatok vagy nézetek elsorvasztására irányuló törekvést.

Tiltakozunk a napi érdekekhez, tudományosan kellőképpen alá nem támasztott elképzelésekhez igazított intézményalapítás gyakorlata ellen, és elítéljük a világnézetek őszinte párbeszédét ellehetetlenítő durva vádaskodást, uszító hangnemet.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legnépesebb értelmiségi pályákon – a tanárok és orvosok körében – a munkakörülmények és a jövedelmi viszonyok annyira megromlottak, hogy ez egyre több diplomást késztet a pálya – vagy az ország – elhagyására, elsősorban a fiatalokat. Ennek végzetes következményei már ma is tapasztalhatóak, a jövőben súlyosbodni fognak.

Budapest, 2019. február 9.

Pálinkás József, Beer Miklós, Csaba László, Lányi András és Szathmáry Eörs

* * *

A csatlakozók névsora ide kattintva olvasható.

(Fotó: Thaler Tamás)

süti beállítások módosítása