Mi köze Goethének a koffeinhez?
SZEMlélek 2019. február 09.

Mi köze Goethének a koffeinhez?

Kávészem csúszhatott a tudománytörténet-írás gépezetébe...

coff1.jpg

Míg a Google ünnepi logóval tisztelgett Friedrich Ferdinand Runge német kémikus előtt születésének 225. évfordulóján, nemcsak a Wikipédia magyar nyelvű, az „1867 a tudományban” oldala tette a kémikus születésének idejét egy évvel későbbre, de a világhálón még az Encyclopaedia Britannica is 1795. február 8-át jelöli meg Ruge születésnapjaként, nem is beszélve egy-egy német internetes oldalról. Pedig honfitársukról van szó, Hamburg szülötte a tudós.

coff2.jpg

Két és negyed évszázad távlatából egyetlen év nem tűnik jelentősnek, egy gőzölgő csésze kávé mellett inkább emlékezzünk meg erről a kiváló kémikusról, aki egészen fiatal korától végez vegyészeti kutatásokat! Munkájáról 1819-ben mesél barátjának, Goethének, aki arra biztatja, vegye vizsgálat alá a kávét. Néhány hónap múlva az analitikai kémiára specializálódott Rungénak sikerül a kávéból kivonnia az élénkítésért felelős anyagot, amelyet koffeinnek nevezze el. Tőle függetlenül a rá következő évben francia vegyészek, Pelletier és Carenton is izolálják a világon talán leggyakrabban, legszélesebb körben fogyasztott, élénkítő hatású alkaloidot, a rendes nevén az 1,3,7-trimetil-xantint.

coff3.jpg

coff4.jpgRunge később kőszénkátrányból fenolt, anilint állít elő, lerakva ezzel a kémiai színezőanyagok előállításának alapjait. Egy vegyi üzemben dolgozik, ám az iránta ellenszenvvel viseltető főnöke 1852-ben elbocsátja. Szegénységben hal meg tizenöt évvel később, 1867. március 25-én Oranienburgban.

Visszatérve Friedrich Ferdinand Runge születésének évére: a francia nyelvű Wikipédia szócikke egészen 2019. február 8-án hajnalig a téves dátumot adta meg, sőt, külön megjegyezte, hogy a Google egy évvel elsietve adta közre ünnepi logóját. Reggel 6 órára ezt az öntudatos mondatot kitörölték, a német vegyész neve mellett pedig már a helyes évszámok szerepelnek: 1794-1867.

Madocsai Bea

süti beállítások módosítása