Ki mondta, hogy csak egy hivatása lehet az embernek?!
SZEMlélek 2019. január 02.

Ki mondta, hogy csak egy hivatása lehet az embernek?!

A kaposvári megyei kórház belgyógyász főorvosa ugyanis "halmozza" a hivatásokat: a négygyermekes édesapa már avatott akolitusként is szolgál egyházmegyéjében.

Rajnics Pétert társaival együtt Varga László püspök a közelmúltban avatta akolitussá, így munkájával a papot vagy diakónust segíti ezentúl.

drrajnicspeter001-901x600.jpg

- Az akolitus is ugyanolyan világi hívő, mint a közösség többi tagja, nem jobb és nem érdemesebb másoknál. Ahogy az avatáson püspök atya Jézust idézve bátorított minket: „Nem ti választottatok engem, hanem Én választottalak titeket!” - idézi fel Rajnics doktor, akinek szintén orvos és hívő felesége jelent támaszt.

A mai, mindent kétségbe vonó, liberális világ valójában nem fogad el dogmákat, még kevésbé emberi kinyilatkoztatásokat. Ezért nagyon nehéz csak szavak szintjén evangelizálni. Helyette inkább megpróbálok úgy élni és viselkedni, hogy kérdezzenek: Te miért vagy mindig ilyen derűs? Te miért vagy ilyen türelmes mindenkihez és jóindulatú? Meghallgatásra kész és egységre törekvő? Te hogy tudod elviselni a megaláztatást, mellőzést, betegséget, látszólagos sikertelenséget? Ebben a pillanatban nyílik meg a másik arra, hogy befogadja mindazt, amit el akarunk mondani és tanúságtételünkkel alá akarunk támasztani.

Egy barátság is akkor szürkül meg, ha nem veszem a fáradságot arra, hogy napi kapcsolatban maradjak a másikkal. Ugyanez érvényes az isten-kapcsolatra is. Ennek alapja az ima; ha elmarad, ellaposodik, rohanóssá, megszokottá, gépiessé válik, akkor lelki szárazságot élünk meg. Nem megy semmi, nem érezzük jól magunkat, romlanak a szociális kapcsolataink is. Ezért nagyon fontos az ima, az eucharisztia rendszeres ünneplése, a csendes szentségimádás.

Rajnics Péterrel készült teljes interjú a sonline.hu oldalán olvasható.

 

adomanybanner_600.jpg

süti beállítások módosítása