Olasz templomokat nyitnak meg a menekültek előtt
SZEMlélek 2018. december 11.

Olasz templomokat nyitnak meg a menekültek előtt

Több tízezer embert tehetnek az utcára a télen Olaszországban a híres-hírhedt Salvini-rendelet szerint.

italy_migrants.jpg

Megdöbbentette és azonnali tiltakozásra késztette az olasz papokat Mateo Salvini szélsőjobboldali belügyminiszter után elnevezett rendelet, mely szerint  a humanitárius központokból tömegesen tehetők utcára azok a menekültek, akik nem kaptak menekültstátuszt. A minisztérium szerint ez közel 40 ezer embert érint.

Az olasz egyház ismét a tettek mezejére lépett az embertelen döntés hatására: hajlandóak megnyitni minden egyes olasz templomot, hogy a télen utcára dobott, fedél nélkül maradtak számára helyet adjon.

- A Vatikán álláspontja világos: nem hagyunk embereket az utcán. A szolidaritásnak érvényesülnie kell, mindig az emberekre és az ő jogaikra kell elsősorban figyelni - mondta a Vatikán államtitkára, Pietro Parolin.

Olaszországban bűncselekmény, ha valaki kidobja a kutyáját télen az utcára, de nem bűncselekmény, ha ezt  emberekkel teszik, sőt ez az állami rendelet.

Idézte fel Calogero Peri, Caltagirone püspöke szavait, aki idén december elején rögtön segítséget adott annak az 50 embernek, aki kiutasító levelet kaptak  a szicíliai Mineo befogadó központból.

Az olaszországi római katolikus egyház 2017 óta 25 ezer bevándorlót fogadott be a létesítményeibe, közülük 2700 menedékkérő befogadását közvetlenül a Vatikán finanszírozott, olvasható az index.hu-n

süti beállítások módosítása