5 ezer forintért adják-veszik az embereket hazánkban
SZEMlélek 2018. november 29.

5 ezer forintért adják-veszik az embereket hazánkban

Reménytelenségben és kiszolgáltatottságban könnyen válik áruvá az emberi élet is. Világszerte tízmilliók esnek áldozatul a modern kori rabszolgaságnak, hazánkban egy-egy tízezres településen akár 100 ember is élhet szolgaságban.

image_6.jpg

De Coll Ágnes és csapata a Baptista Szeretetszolgálat emberkereskedelem elleni küzdelem programja keretében több mint 10 éve segíti, támogatja, menti ki a kizsákmányolt áldozatokat, többségében nőket és gyermekeket.

Az áldozatok szinte mindegyikénél felfedezhető az, hogy nincs megtartó közegük, a kizsákmányolók pedig nagyon jól el tudják hitetni velük, hogy erős, biztos hátteret jelentenek.

- Az emberkereskedelembe sok minden belefér. Ide tartozik például a bérkoldultatás, a ház körüli szolgatartás (csicskáztatás), a kényszermunka, illetve munkacélú kizsákmányolás, valamint a prostitúció vagy a kényszerházasság is. Az öregezők például egyedülálló embereket környékeznek meg, segítséget, gondviselést, szerető családot ígérnek nekik, de aztán elveszik a nyugdíjukat, a saját nevükre íratják az ingatlanjukat - írja a hvg.hu. 

- Nehezen tudunk hozzájuk férni és segíteni rajtuk. Ezek az emberek hosszú éveken át házak melléképületeiben, pincékben elbújtatva élnek rabszolgaként. Általában az emberek nem is gondolják, hogy akár a szomszédjukban is lehetnek szolgák, akiket folyamatosan bántalmaznak, kihasználnak, fizetség nélkül dolgoztatnak. Legtöbbször kívülről úgy tűnik, hogy egy rászoruló embernek szállást ad a ház ura, és kis szívességekért ellátást is kap. A ház körüli szolgák leggyakrabban egyedülálló, elesett, gyámoltalan, idős, nemritkán fogyatékos emberek - számol be egy hazánkra is jellemző rabszolgatartási formáról De Coll.

A szakemberrel készült interjú és néhány sikertörténet a hvg.hu oldalán olvasható.

süti beállítások módosítása