A fogyasztói szemlélet egy pszichiátriai betegség
SZEMlélek 2018. november 27.

A fogyasztói szemlélet egy pszichiátriai betegség

A fogyasztói magatartás egy betegség, amely arra ösztönöz, hogy mindig csak vásároljunk, hogy egyre több mindennel vegyük körbe magunkat. Gyógyír rá a nagylelkűség, amely Ferenc pápa hétfő reggeli Szent Márta-házban tartott homíliájának témája volt.

209856b5d1455c684238558640744a61.jpg

A kis dolgokkal kezdjük, mondjuk, a szobánkban, a ruhásszekrényükben! Hány pár cipőnk is van? Egy, kettő, három, négy, tizenöt vagy húsz? – mindenki megmondhatja a sajátját! De egy kicsit sok! - mondta a pápa és utalt egy ismerős prelátusra, akinek negyven pár cipője volt, írja a Vatican News. - Ha oly sok van neked, add oda a felét! És a ruhák, amiket évente csak egyszer használunk! Nagylelkűek lehetünk, hisz abból adunk, amink van!

- Egy ismerős asszony bevásárláskor mindig vásárolt valamit a szegényeknek is, tíz százalékkal többet a sajátjánál, így nekik egyfajta tizedet adott. Tudunk csodát tenni a nagylelkűségünkkel, a kis dolgok nagylelkűségével! Talán azért nem csináljuk, mert nem jut az eszünkbe. - mondta Ferenc pápa egyhetes szünet után, a november 26-án tartott homíliában.

 Ezzel a nagylelkűséggel, amikor a szegényekre gondolunk és segítünk rajtuk, hogy legyen mit enniük és tudjanak felöltözködni, ezzel a nagylelkűséggel valóban kitágítjuk a szívünket.

A teljes beszéd a vaticannews.va oldalán olvasható magyar nyelven.

 

süti beállítások módosítása