Az autisták futárszolgálatának nincsen párja Európában
SZEMlélek 2018. november 18.

Az autisták futárszolgálatának nincsen párja Európában

Evelin, Csilla és Károly futárok, nap mint nap Budapest utcáit járják. Ez számukra nemcsak egy munka, hanem valami, ami értelmet adott az életüknek.

2_18.jpg

Európában egyedülálló a Nagy Lépés Futárszolgálat, ahol autistákkal és Asperger-szindrómásokkal dolgoznak együtt. Az ötlet meghonosítója a korábban futárként is dolgozó, saját futárcéget alapító Erős Levente volt, aki 2016-ban Torontóban találkozott két olyan futárszolgálattal, ahol mentálisan sérült, illetve autista munkavállalókat foglalkoztattak. Hazatérve felkereste a gyógypedagógus Scholtz Krisztinát, így 2017-ben közösen megalapították a Nagy Lépés Futárszolgálatot.

Nem volt tudatos, hanem eleve főként autisták találtak meg minket. Sokan gondolják, hogy ez a munkakör nem passzol nekik, de futáraink nagyon megbízhatóak, megoldják a feladatokat – mondta Krisztina.

A két alapító mellett jelenleg négy megváltozott munkaképességű futár, egy koordinátor, és alkalmi jelleggel egy értékesítő dolgozik, számol be róla a Forbes. Futáraik, akik napi négy órában dolgoznak és egy munkanapon 15-16 címet keresnek fel, egy hosszabb, egyénileg kísért betanítási folyamat után sikeresen és önállóan végzik munkájukat.

süti beállítások módosítása