A jövő okos párbeszédből és felelős tettekből épül
SZEMlélek 2018. október 16.

A jövő okos párbeszédből és felelős tettekből épül

Ha kíváncsiak vagyunk a világot elborító hulladékhegyek alkotóelemeire elég szétnéznünk a konyhában vagy a fürdőszobában. De a megoldásért sem kell messzebb mennünk.

 A Greenpeace legfrissebb felméréséből kiderül, mely cégek termékeinek "köszönhető" a legtöbb hulladék a világon. A top 10-es lista vezetője a Coca-Cola, aki szinte azonnal reagált a közleményre.

 landfill-waste.jpg

Az Élő Bolygónk Klímavédelmi Alapítvány részére eljuttatott válaszuk szerint a vállalat támogatja a környezetvédelmi szervezet célkitűzéseit, hogy megtisztuljanak az óceánok a hulladéktól és figyelemfelhívó akcióikat is, ám szerintük létezik más megoldás is. A hulladékká váló csomagolóanyag megfelelő kezelése által értékes, újrafelhasználható alapanyaghoz jutunk, így a Coca-Cola egyik célja, hogy 2030-ig ugyanannyi mennyiségű műanyagpalackot és alumíniumdobozt gyűjtsön vissza  és hasznosítson újra, mint amennyit eladott. Céljuk továbbá az újrahasznosított alapanyagok felhasználásának arányát is növelni, 2025-re pedig teljes mértékben csak azt használni, állítja a cég,  aki ugyanakkor arról nem számolt be, hogy maga az újrahasznosítás folyamata mekkora energiafelhasználással és így ismételten környezetszennyezéssel jár.

Bárhogy is lesz, mi is kivehetjük részünket a környezetvédelemből: a hulladékok elleni harcban úgy tehetünk a legtöbbet, ha olyan megoldásokat választunk, amely a lehető legkevesebb csomagolóanyaggal jár, vagy egyáltalán nincs becsomagolva, így nem is keletkezik hulladék.

(elobolygonk.hu)

süti beállítások módosítása