Ferenc pápa: A ti kezetekben van a jövő és a jelen!
SZEMlélek 2018. október 10.

Ferenc pápa: A ti kezetekben van a jövő és a jelen!

A fiataloknak címzett üzenet az idősebbekkel való beszélgetés fontosságát is hangsúlyozza.

papafiatal.jpg

Évekkel ezelőtt elképzelhetetlennek tűnt, hogy valaki odalépjen a katolikus egyházfő mellé, előkapja a mobilját és rögtönzött videóinterjút készítsen a pápával. Ez napjainkban nem csupán azért lehetséges, mert Ferenc sokkal nyitottabban kommunikál elődeinél, hanem azért is, mert a technika rohamosan fejlődik, ezzel a tempóval pedig még egyes főpásztorok is igyekeznek lépést tartani.

Javában zajlik a szinte egész októbert átölelő "ifjúsági szinódus" a Vatikánban, s ott állította meg egy röpinterjú erejéig a pápát egy francia püspök, Emmanuel Gobilliard. Hacsak nem volt valami baj a telefonjával, alighanem az izgulásának köszönhető, hogy a kép folyamatosan remeg, az üzenet azonban így is átjön. A pápai mondanivaló lényege a következő:

Ti vagytok a remény főszereplői. A jövő és a jelen a ti kezetekben van. Ne féljetek a felelősségvállalástól! Legyetek bátrak, váltsátok valóra az álmaitokat! Azt is tanácsolom, hogy beszélgessetek idősebb emberekkel, mert fontosak az életben a gyökerek, érdemes meghallgatni az életük történeteit. Ők a társadalom [fájának] gyökerei, őriznetek kell, amit nektek adtak – ez a fa virágzik, gyümölcsöket terem. A virágok abból születnek, ami a földben benne van.

Haladjatok előre, félelem nélkül, bátran! Legyetek nyitottak a párbeszédre! Legyetek nyitottak az emberiség történelmére is. A történelem megmutatja a gyökereket, a fejlődést. Ugyanakkor az embereknek előre kell haladniuk, és ennek lehetősége a ti kezetekben van. Bátorság! Gyerünk!

(Nyitókép forrása: catholicnews.org.uk)

süti beállítások módosítása