Így élnek a vonaton a nápolyi ferencesek
SZEMlélek 2018. október 04.

Így élnek a vonaton a nápolyi ferencesek

Európa legveszélyesebb környékén, Nápoly külvárosában található a világ talán legkülönlegesebb monostora, amelyről biztosan elmondhatjuk: sínen van!

 Az 1940-es években használt vonatkocsiknak már senki nem venné hasznát. Így kitűnő lakhelyet ad 8 ferences szerzetes számára.

 web3-father-damiano-train-franciscan-friars-mario-laporta-kontro-lab-011.jpg

A ferences rend 1976 óta él a nápolyi szegénynegyedben, ahol napi betevőjüket adományok adják, csupa olyan étel és holmiból tartják fenn magukat, ami másnak már nem kell. Így van ez a lakhatásukkal is: egy leselejtezett, használaton kívüli vonatot vettek birtokba, ami egykor az állami vasutakhoz tartozott. A vonaton élő szerzetesek a környéken élő rászorulókat szolgálják, segítik, nyújtanak számukra lelki támogatást, megértést, de gyakran ellátogatnak a közeli börtönökbe, kórházakba is.

web3-father-damiano-train-franciscan-friars-mario-laporta-kontro-lab-02.jpg

Pénzt nem fogadnak el, de szükséges használati kellékeknek örülnek, például takaróknak. Ha bármiből feleslegük keletkezik, azt a rászorulóknak adják - akikből van bőven a környéken. 

web3-father-damiano-train-franciscan-friars-mario-laporta-kontro-lab-04.jpg

Az 5 antik vonatszerelvényt rendházzá alakították és Lélek Állomás néven vált ismertté. A vagonokban kápolnát, szobákat, gyóntatót, műhelyeket és fogadószobát is kialakítottak, sőt, még egy kis kert és gyümölcsös is helyet kapott.

web3-father-damiano-train-franciscan-friars-mario-laporta-kontro-lab-03.jpg

- A vonat jelképezi a vándorutat, amit járunk itt a Földön, de egyszerűséget és bizonytalanságot is.  Ezekkel az értékekkel együtt arra törekszünk, hogy visszahozzuk Szent Ferenc spiritualitását és tanításait - mondta az egyik vonaton élő szerzetes.

(aleteia.org)

 

adomanybanner_600.jpg

süti beállítások módosítása