Vallomás a szerzetesként megélt szexualitásról
SZEMlélek 2018. október 03.

Vallomás a szerzetesként megélt szexualitásról

Hogyan viheti előre az egyházat, a közösségeket, a szerzeteseket, papokat, híveket az elmúlt időben kirobbant szexuális zaklatási botrányok sorozata? Erre is keresi a választ, személyes példákat is megosztva András Csaba jezsuita szerzetes.

 priest-praying-668x430.jpg

Zöldfülű voltam, naiv és idealista, vallja egykori önmagáról András Csaba, aki 10 éve készül a papságra és 2 év múlva szentelik fel várhatóan.

Az elmúlt 70 évben az USA 6 egyházmegyéjében 301 pap több mint 1000 kiskorú ellen követett el szexuális visszaélést. Hogyan beszéljünk ezután a tisztaság erényéről, a cölibátus értékéről, ha ilyen undorító módon visszaélünk olyan emberekkel, akik bizalmukat belénk vettették, megnyíltak előttünk, sebezhetővé váltak; mi eközben pedig manipuláltuk, kihasználtuk őket, és egy életre szóló sebet okoztunk?!

Ferenc pápa augusztus 20-án kelt levelében bocsánatot kér ezekért a bűnökért, amelyekért valahol mind felelősek vagyunk: egyfajta közös felelősségről van szó, mert mindannyian hozzájárulunk – ha különböző mértékben is – egy olyan kultúra kialakításához, ahol hasonló esetek előfordulhatnak (akkor is, ha nem értesz vele egyet, érdemes elgondolkodnod rajta, írja Csaba testvér a jezsuita.blog.hu oldalon). 

Hogyan élheti meg a cölibátusra készülő szexualitását egészségesen? András Csaba SJ írását teljes terjedelemben a jezsuita.blog.hu oldalán olvashatják.

süti beállítások módosítása